Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ronaldo mindent vitt

Ronaldo mindent vitt Sport

A várakozásoknak megfelelően, Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa. A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést.

A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. A decemberben az Aranylabdát is elhódító futballista Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől vette át a győztesnek járó trófeát.Az idén nyolcadszor átadott Puskás-díj a 29 éves malajziai Mohd Faiz Subrié lett, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben.Az év legjobb női játékosa az amerikai Carli Lloyd lett, míg a legjobb női edzőnek a német válogatott szövetségi kapitányát, Silvia Neidet, legjobb férfi trénerének pedig, a Leicester Cityt hatalmas meglepetésre az angol bajnoki címig vezető, olasz Claudio Ranierit választották.Az Év csapatában szinte kizárólag a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai kaptak helyet, a két kivételt a Bayern München kapusa, Manuel Neuer és a korábbi Barca-futballista, jelenleg már a Juventusban játszó Dani Alves jelentette. A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által szervezett szavazáson 75 ország több mint 25 ezer profi játékosa vett részt. A katalán klub labdarúgói nem jelentek meg az ünnepségen, mert az Atletic Bilbao elleni szerdai kupamérkőzésükre készülnek.A Fair Play-díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.Az új, Év szurkolói-díjat az áprilisi FC Liverpool–Borussia Dortmund találkozó nézőinek ítélték, akik együtt énekeltek az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulóján. Az életműdíjat a brazil futsalos, Alessandro Rosa Vieira, ismertebb nevén Falcao kapta.A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek. Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is a végső győztes Cristiano Ronaldót jelölte meg első helyen.

Az Év csapata: Manuel Neuer (német, Bayern München) – Marcelo (brazil, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Dani Alves (spanyol, Juventus) – Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suarez (uruguayi, FC Barcelona), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük