Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Videó mutatja meg, hogyan változott a Nap tíz év alatt

Videó mutatja meg, hogyan változott a Nap tíz év alatt Tech-Tudomány

A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja 2010-ben indult útnak, missziója során már több mint 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról. Az űreszköznek köszönhetően a szakértők lenyűgöző részletességgel képesek megfigyelni csillagunk változásait.

Hirdetés
Hirdetés

A NASA kutatói az SDO első tíz évét egy lenyűgöző, a csillag évtizedét bemutató videóval ünneplik – írja az IFLScience. A felvétel létrehozásához a műhold fotóit használták fel.

A 4K-s videó képkockái extrém UV-tartományban születtek, és a csillag külső légkörét, azaz koronáját mutatják.

A 61 perces animáción jól látható, hogy miként alakult a Nap az elmúlt évtizedben.

A napciklus egyébként 11 éves, ennek során a csillag aktivitása folyamatosan változik. A legutóbbi csúcsot, amely során a mágneses pólusok helyet cseréltek, 2014-ben érte el a Nap, ekkor a felszínen gyakoribbak és jelentősebbek voltak a kitörések, illetve foltok. Ezt követően a csillag megindult a szoláris minimum felé, amely alatt ciklusa legnyugodtabb periódusát éli.

A videón előfordulnak sötét képkockák, ezek azokat az időszakokat jelölik, amikor a Nap éppen takarásban volt. Egy hosszabb szünet a 2016-os adatoknál is megfigyelhető, ekkor egy technikai probléma miatt nem tudott felvételeket készíteni az SDO.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük