Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vérvétellel kimutatható lehet a korai stádiumú mellrák

Vérvétellel kimutatható lehet a korai stádiumú mellrák Tech-Tudomány

A klinikai tünetek megjelenése előtt öt évvel kimutatható az emlőrák egy olyan vérvizsgálatnak köszönhetően, amely a test tumorokra adott immunválaszát azonosítja – írja a Guardian. 

Hirdetés
Hirdetés

A Nottinghami Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a vizsgálat azokra az antigénekre összpontosít, amiket a tumorsejtek állítanak elő, és amik immunválaszt váltanak ki autoantitestek formájában. Azt vizsgálták, hogy meg lehet-e állapítani, hogy ezek az autoantitestek valamilyen tumorsejtes elváltozás okozta antigénekre adott válasz miatt vannak-e jelen a vérben. 

A vizsgálatok során 90 olyan ember mintáját vetették össze, akiknél frissen diagnosztizáltak mellrákot, olyanokéval, akik egészségesek, és az autoantitestek jelenlétét vizsgálták. Ezzel a módszerrel az alanyok 37 százalékánál jelezték helyesen a mellrákot kizárólag a vérminták alapján, és 79 százaléknál mondták meg helyesen, hogy nem rákos az illető.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai azonban felhívták a figyelmet arra, hogy még kifejezetten korai az eredményeket sikerként elkönyvelni, és rengeteg további vizsgálatra van még szükség. Véleményüket több neves rákkutató is osztja, ugyanakkor bizakodóak a lehetőségeket illetően. 

A nottinghami kutatócsoport most 800 mintán ismétli meg a kutatást, és finomítottak a teszten is, amitől azt várják, hogy még hatékonyabb lehet a rák kimutatása a véreredményekből. Ezzel egy időben pedig elkezdték azokat a vizsgálatokat is, amik ugyanezen az elven mutathatják ki a hasnyálmirigy, a vastagbél, a máj és a tüdő rákos elváltozását. Utóbbit korábban már skót orvosok is vizsgálták, akik szintén vérvétel segítségével szűrték ki, kinél nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata. Korábban Tajvanban is végeztek a témában kísérleteket, valamint kutyákat is képeztek ki arra, hogy kiszagolják a daganatos megbetegedéseket. 

(index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük