Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Városi erdőkkel fékezné a klímaváltozást az ENSZ

Városi erdőkkel fékezné a klímaváltozást az ENSZ Tech-Tudomány

Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére: összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.

Hirdetés
Hirdetés

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz. A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát és megfékezné a talajpusztulást.

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról, hogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét. Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta: „a kínai városok például nagyon gyorsan nőnek és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni. Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek”.

„Megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik a FAO adatai szerint. Az terv az, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását” – hangsúlyozta Csü Tung-ju, a FAO igazgatója.

A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra – mondta az igazgató.

Becslések szerint 2050-re a világ népességének csaknem 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig – elsősorban Afrikában és Ázsiában – lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás – figyelmeztetnek a szakértők.

A FAO együttműködik a projekten a Kew Gardens világhírű angol botanikuskert és kutatóközponttal és a Cities Climate Leadership Grouppal (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezettel.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 25., 16:25
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Idiota banda. A Fold osszes dzsungelet es erdoit kiirtottatok es ilyen hulyeseggel rukkoltok elo. Mi akar ez lenni ?! Tombhazlakas az erdo nelkul maradt medveknek ?!