Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Legyőzhetjük a rákot? Forradalmian új készítményt engedélyeztek Európában

Legyőzhetjük a rákot? Forradalmian új készítményt engedélyeztek Európában Tech-Tudomány

A brit orvosok szerint is nagy változást hozhat az az új rákgyógyszer, amely sokat javított egy kétéves kislány állapotán. A készítményt Európában már engedélyezték.

Hirdetés
Hirdetés

Számos nehézséggel küzd az emberiség, amelyek megoldása egyelőre várat magára. Ilyen a különféle betegségek, többek között a rák hatékony kezelése, ami régóta foglalkoztatja a tudósokat – és persze a gyógyszeripart. Egy új készítmény forradalmi változást hozhat a területen.

A BBC arról ír, hogy először Európában engedélyezték a larotrectinib nevű készítmény alkalmazását, amely “a daganatok széles körét képes kezelni”. A brit orvosok jó véleménnyel vannak róla, a tesztek során úgy fogalmaztak: izgalmas dologról van szó.

A készítményt a kétéves Charlotte Stevensonon is kipróbálták, akit a londoni Royal Marsden Sutton kórházban az elsők között kezeltek vele az elmúlt egy év során. A kislányt korábban lágyrészdaganattal (infantilis fibrosarcoma) diagnosztizálták, amit egy genetikai rendellenesség okozott.

A lány anyja azt mondta, tudták, hogy a lehetőségeik korlátozottak, de úgy döntöttek, megpróbálják. “És annyira örülünk, hogy megtettük” – mondta a nő a lapnak, aki szerint az új gyógyszer hihetetlen hatással volt gyermekükre.

A portálnak nyilatkozó orvos, Julia Chisholm szerint az eredmények bámulatosak, így a készítményt akár több beteg gyógyítására is felhasználhatják. Ennek azonban még számos feltétele van. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a készítmény engedélyt kapott, ez nem jelenti azt, hogy azonnal elérhetővé válik a páciensek számára.

A gyógyszert a Bayer fejlesztette ki, a cég egyik orvosa, Brendon Gray szerint a larotrectinib valódi előrejutást jelenthet a rákkezelésben.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük