Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent a Facebook első saját kütyüje

Megjelent a Facebook első saját kütyüje Tech-Tudomány

Az éveken át pletykált saját okostelefon helyett végül egy otthoni okosközpont lesz a Facebook első, teljesen házon belül tervezett eszköze. A most bejelentett, Portal nevű készüléktől azt várják, hogy „radikálisan megváltoztatja majd a kapcsolattartás módját”.

A Facebook Portal egy, a (9,7-es) iPad táblagépekhez hasonlóan 10,1 hüvelykes képernyővel rendelkező készülék, míg a Portal+ képernyője már inkább a laptopokat idéző 15,6 colos. A képernyőméretek közti különbség a felbontásban is látszik, a kisebb eszköz tulajdonosai 1280×800 pixelt látnak majd, míg a pluszos verzió 1920×1080 (Full HD) felbontású. A műszaki különbség sorának itt vége is, egyebekben megegyezik egymással a két modell.

A készülékben az Amazon Alexa nevű digitális asszisztense dolgozik, magyarul még nem tud, de angolul kérdezni lehet tőle az időjárásról, érdeklődni az új hírekről, keresést indítani a neten, a válasz pedig szintén hangban érkezik. Ezt a funkcionalitást azonban csak amolyan mellékesként említi a Facebook, a Portal gépeket alapvetően kapcsolattartásra szánják.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagy képernyő mellett egy kamerával és egy mikrofon-hangszóró párossal látták el a készüléket, hogy videotelefonálni lehessen vele. Ezt intelligens megoldások segítik: a kamera mozgás közben követi a beszélőt, ahogy a mikrofon is a mozgásban lévő felhasználóra próbál fókuszálni, közben minimalizálja a háttérzajt. Az adatvédelmi aggályokra reagálva a Facebook a készüléket bejelentő közleményben hangsúlyozta: a kamera-mikrofon páros egyetlen érintéssel deaktiválható, ráadásul az objektív elé egy könnyen elhúzható fedőt is szereltek.

Felhívni a facebookos (messengeres) ismerősöket lehet – akkor is, ha nekik nincs Portaljuk, hiszen videotelefonálni akkor is tudnak a számítógépükkel vagy telefonjukkal. A Portal igazából ezt az egyetlen funkciót „háziasítja”, kicsit olyan, mint a videohívások vezetékes telefonja. Amelyre persze a Messengerből nem csak ismerőseinket kapjuk meg, hanem a kiterjesztett valóságra alapuló maszkokat is.

A Facebook első körben az Egyesült Államokban kezdi meg a készülékek forgalmazását, ott már elő is rendelhetők a Portalok. Az alapmodell nettó 199 dollárba (kb. 800 lej) kerül, míg a Portal+ 349 dolláros (kb. 1400 lej) árcédulával rendelkezik.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük