Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Januártól betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon

Januártól betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon Tech-Tudomány

A péntek délelőtti ülésen szavazott a magyar parlament az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról, amit 195 igen szavazattal, tartózkodás és nem szavazatok nélkül elfogadtak. 

Hirdetés
Hirdetés

Májusban esett szó arról, hogy 2021 januárjától betiltanák Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat. A műanyag italpoharak és más egyszer használatos műanyag termékek mellett a könnyű, eldobható zacskók tűnnek majd el boltokból, az előzetes tervek szerint az unió által szabott határidő előtt.

Kicsit később aztán visszavonta a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólt, a járványhelyzetre hivatkozva. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta, a kormány továbbra is támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését, csak az időzítés változott.

Nem összességében a műanyagokkal van baj, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük