Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cukorbetegség elleni szer segíthet a vesebetegeken

Cukorbetegség elleni szer segíthet a vesebetegeken Tech-Tudomány

A cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyik gyógyszer használata jelentősen csökkentette a súlyos veseelégtelenség, valamint a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának valószínűségét – számolt be a brit sajtó egy ausztrál–brit közös kutatás eredményeiről.

A kutatók 34 országból 4400 cukorbeteg és veseproblémával küzdő beteget vizsgáltak, amelyet etikai okokból két és fél év után felfüggesztették, mert annyira látványos volt az eredmény – írta a The Independent. Erre a placebót szedő betegek miatt van szükség.

A canagliflozin tartalmú gyógyszert szedőknél 40 százalékkal csökkent a szívelégtelenség miatt kórházi ápolásra szorulók száma, és ötödével az agyvérzés vagy szívinfarktus kialakulása miatti halálesetek száma.

Hirdetés
Hirdetés

„Világszerte több mint 400 millió cukorbeteg van, és 40 százalékuk szenved vesebetegségben” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Vlado Perkovic, a Sydney-i Egyetemen működő The George Institute for Global Health professzora.

Hozzátette: A vesebetegség kialakulása után nagy az esély a súlyos veseelégtelenség, szívroham vagy agyvérzés kialakulására, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek.

„A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a canagliflozin tartalmú gyógyszer nemcsak a veseelégtelenség kialakulásától, hanem a szívbetegségektől is megvédi a cukorbetegeket” – mondta a tanulmány társszerzője Meg Jardine. Ez különösen igaz a már csökkent vesefunkcióval élő betegek esetében, akik különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

A becslések szerint 2035-re ötmillióra nő a veseelégtelenségben szenvedők száma a világon, ezért jelenthet áttörést a mostani kutatás – tette hozzá.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük