Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Samsung bemutatta a Galaxy S20-széria modelljeit

A Samsung bemutatta a Galaxy S20-széria modelljeit Tech-Tudomány

Története legjobb mobilos kamerája mellett eddigi legnagyobb képernyővel szerelt telefonját mutatta be San Franciscóban a Samsung. A Galaxy S-széria idei csúcsmodelljét jelentő S20 Ultra jó esélyekkel indul az idei tavasz meghódítására.

Hirdetés
Hirdetés

Tavalyhoz hasonlóan idén is három S-modellel állt elő a Samsung. Akkor az olcsóbb S10e-vel jöttek ki, amolyan “light” modellként, most megmaradt az S20 és S20+, és inkább felfelé srófolták a nevet, az S20 Ultrával.

A legkisebb modell a 6,2 hüvelykes képátlójú S20, az S20+ már egy 6,7 hüvelykes kijelzőt kapott, az S20 Ultra pedig – a nyári Note10+-nál is picit nagyobb – 6,9 hüvelykes képernyővel rendelkezik. Csak azért nem fogalmazunk úgy, hogy régen a tabletszerű e-könyv-olvasóknak sem volt ekkora kijelzője, mert ez még most is igaz. (Sőt a kategória királyának számító Amazon Kindle alapmodellje 6 hüvelykes, de még a csúcsmodell Kindle Oasis is 7 hüvelykes képernyővel van szerelve.) Az S20 Ultra tehát kétségtelenül hatalmas, ám kézbe véve érzésre nem sokkal másabb, mint bármely modernkori csúcstelefon.

Mindhárom modell képernyője QHD felbontású AMOLED panel, az eltérő méretek miatt ez persze más-más képpontsűrűséget jelent (563, 525, 511 ppi). Az átlagosnál szélesebb szín- és kontraszttartományt biztosító HDR10+ technológia mindhárom esetében adott, ahogy a 120 Hz-es képfrissítés is.

Processzorból mindegyik S20-asba egy 7nm-es csíkszélességű, nyolcmagos (2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2,0 GHz) darab került, felénk a Samsung-féle Exynos 990-es chip formájában. Az S20 és S20+ esetében ehhez 8 vagy 12 GB RAM járhat, az S20 Ultrából 12 gigás mellett 16 GB RAM-os (LPDDR5) csúcskivitel is lesz.

A készülékház belseje mellett érdemes a hátuljára is tekinteni, itt található ugyanis az az egység, amely a Samsung szerint az S20-asok egyik fontos fegyvere lehet a konkurenciaharcban. Az S20 és S20+ egy 12 megapixeles széles látószögű (f/1.8), egy 12 megapixeles ultraszéles (f/2.2) és egy 64 megapixeles telefotó lencsét (f/2.0) kapott. Utóbbi modellben a mélység- és távolságérzékelésben hasznos 3D DepthVision modul (Time of Flight, ToF) is helyet kapott.

A csúcsot kamerában is az S20 Ultra jelenti, sőt ezen a téren jöhet csak ki igazán „ultrasága”. A 108 megapixeles (f/1.8) ultraszéles lencse mellett egy 12 megapixeles (f/2.2) és egy 48 megapixeles (f/3.5) teljesít szolgálatot, no meg a DepthVision. Régóta tudjuk, hogy a megapixelek száma önmagában nem üdvözítő, attól még nem feltétlenül készít jobb fényképeket egy kamera, mert egy másiknál több megapixeles. Tudják ezt a Samsungnál is, úgyhogy az újságíróknak tartott előzetes bemutatón a gyártó képviselője külön kiemelte, hogy a 108 megapixeles lencse szenzora 2,4 μm-es (mikrométeres) pixelekből áll, ami közel két és félszeres előrelépést jelent a tavalyi Galaxy S10 modellben lévőhöz képest.

A hardveren túl szoftveres okosságok is találhatók a kamera környékén, melyek közül a mindennapos használat során a Single Take Mode néven bemutatott funkció számíthat legnagyobb sikerre. Aki ugyanis ezzel örökítené meg a látványt, annak elég lenyomnia az elsütőgombot, majd 15 másodpercen át rögzítenie az eseményeken, és a folyamat végén a készülék előáll a rövid videó mellett több fotójavaslattal is a mesterséges intelligencia által legjobbnak tartott képekkel. Melyek közül aztán a felhasználó válogatja ki, melyiket tartsa meg vagy tegye ki Instagramra.

A hardveres és szoftveres képességek elegye biztosítja a Space Zoom névre keresztelt zoomolási funkciót, mellyel az S20 és az S20+ esetében 3x-os hibrid optikai nagyítási lehetőséget és 30x-os (erősen hibrid) zoomolási opciót kapunk, míg az S20 Ultránál a két érték 10x-es illetve 100x-os.

A klasszikus Samsung-csengőhang alább hallható frissített kiadásával, Android 10 operációs rendszerrel és a Samsung OneUI 2.0 felületével érkező S20-as modellek a működésükhöz szükséges energiát 4000, 4500 illetve 5000 mAh-es akkumulátorból nyerik ki.

A mától előrendelhető, március 13-tól megvásárolható Samsung Galaxy S20, S20+ és S20 Ultra trió tagjai március 13-án kerülnek majd a boltokba. Az előrendelőknek a Samsung a Galaxy Buds+ vezeték nélküli fülhallgatót csomagolja ajándékba, mely az elődmodelltől eltérően aktív zajszűréssel ugyan nem rendelkezik, de cserébe 11 órán át bírja egy töltéssel.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük