Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Mars talajába szorult a NASA robotja

A Mars talajába szorult a NASA robotja Tech-Tudomány

Új manőverrel próbálják kiszabadítani az InSight leszállóegység robotvakondját. A műszer nagyjából fél éve van beszorulva a marsi talajban. A HP3 német fejlesztésű eszköz feladata a bolygó belsejében a hőmérséklet mérése. A Német Űrkutató Központ (DLR) szakértői abban bíznak, újabb bizonyítékokat találnak arra, hogy a Mars még mindig rendelkezik forró, áramló maggal.

Hirdetés
Hirdetés

Első művelete során a robotvakond 4000 kalapácsütést ejtett, ezzel 35 centiméter mélyre jutott a talajban, azóta azonban be van ragadva. Ennek oka valószínűleg az, hogy a műszer egy viszonylag széles lyukat ásott, amelyen nem talál fogást. Tilman Spohn, a projekt tudományos vezetője úgy véli, a szerkezett ahelyett, hogy lefelé fúrna, egy helyben ugrándozhat.

A DLR szerint a megoldás az lehet, ha az InSight egyik robotkarjának lapátja segítségével odaszorítják a robotvakondot a lyuk falához, így újra megkapaszkodhatna, és folytathatná a fúrást. A probléma az, hogy ezzel azt kockáztatják, hogy behorpad az eszköz.

„Viszont ha semmi sem sikerül, és a HP3 nem jut mélyebbre, akkor is tud méréseket végezni. Jelenleg is ezt csinálja, de mégiscsak jobb lenne mélyebben” – mondta Spohn.

Az, hogy az új kísérlet eredménnyel jár-e, előreláthatóan csak szerda délután derül ki.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük