Felhívás!

Zombiszarvasok terrorizálják az Egyesült Államokat

Zombiszarvasok terrorizálják az Egyesült Államokat Külföld

Immár 24 amerikai tagállamban fedezték fel a szarvasok körében terjedő úgynevezett krónikus sorvadásos rendellenességet, amely egy neurodegeneratív fertőzés, és agresszívvá teszi a beteg állatokat. A betegséget általánosan zombiszarvas-kórnak nevezi a média.

A beteg állatok botladoznak, nyáladzanak és megtámadnak mindent, ami mozog. Testsúlyuk drasztikusan csökkenhet a fertőzés hatására. A fertőzés a testváladékokkal történő közvetlen érintkezés útján vagy a fertőzött víz révén terjedhet. A betegség mindig halálos kimenetelű.

Idén már 24 tagállamból jelentett fertőzéseket az amerikai járványügyi központ, a CDC. Nevadából egyelőre nem érkezett bejelentés. Az állami hatóságok ezt szeretnék is így tartani, ezért törvényben tiltották meg szarvastetemek behozatalát az államba. Emellett a vadászterületeken mintavevő állomásokat állítottak fel, amelyekben öt perc alatt ellenőrizhető, hogy az elejtett vad fertőzött-e.

A krónikus sorvadási rendellenességet a szivacsos agyvelőgyulladáshoz hasonlóan prionok terjesztik. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a betegség átterjedhetne az emberre is, ugyanakkor főemlős-kísérletek eredményei arra utalnak, hogy ezt kizárni sem lehet. Minthogy a betegség akár egy évig is lappanghat az állatban, mielőtt tüneteket okozna, a hatóság arra figyelmezteti a vadászokat, hogy fogyasztás előtt mindig teszteljék a húst, hogy fertőzött-e, és feldolgozás közben ne érintkezzenek védőfelszerelés nélkül az agyával és a gerincvelőjével.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.