Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Voiculescu: az egészségügyi minisztériumnak jutó összeg kissé meghaladja a tavalyit, de nem elég

Voiculescu: az egészségügyi minisztériumnak jutó összeg kissé meghaladja a tavalyit, de nem elég Románia

Az állami költségvetés egészségügyi minisztériumnak jutó része kevéssel meghaladja a tavalyi keretet, de nem elegendő – jelentette ki hétfőn Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető elmagyarázta, az egészségügyre elkülönített összeg egy része az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kasszájába kerül, és ami kimondottan a minisztériumnál marad, az kissé meghaladja ugyan a tavalyi keretet, de – a várható idei költségekkel számolva – nem lesz elegendő.

Valószínűleg hasonló lesz a helyzet 2022-ben is, tette hozzá miniszter, aki szerint azonban már tárgyaltak a pénzügyminiszterrel, és meg fogják találni a megoldást.

A parlamentben nyilatkozó Voiculescut arról is megkérdezték az újságírók, hogy elégedett-e a tárca számára jóváhagyott büdzsével. „Nem hinném, hogy van olyan miniszter ebben a kormányban, aki teljesen elégedett lenne a kapott költségvetéssel. Nagyon sok feladatunk van, de ez a büdzsé lehetővé teszi a beruházásokat, lehetővé teszi, hogy a sürgős gondokat orvosolni tudjuk” – jelentette ki a miniszter, leszögezve, hogy a keretről még folynak a tárgyalások.

A hét folyamán ismerteti a súlyos égési sérültek ellátásának helyzetét

Vlad Voiculescu úgy nyilatkozott, hogy még a hét során ismertetni fogja a súlyos égési sebesültek kezelésének és ellátásának valós körülményeit, ugyanis ezek rosszabbodtak a 2016-os helyzethez képest.

„A reális helyzet romlott 2016-hoz képest. Kevesebb ágy van, egyes ágyakat felszámoltak, helytelenül lebonyolított beruházások történtek, vagy pedig a végtelenségig halogatták a szükséges befektetéseket” – jelentette ki a parlamentben nyilatkozó Voiculescu.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy a súlyos állapotban lévő égési sebesültek ellátására több ellátó központot finanszírozott a Világbank 2015-től kezdődően, de ezeknek mai napig nincs engedélyük.

„A PSD miniszterei elvágták a szalagokat Temesváron, Iaşi-ban, most kérem Önöket, ellenőrizzék le, hogy azoknak a központoknak van-e hatósági engedélyük. A szalagok elvágva, de utána se pénzt nem utaltak ki számukra, se engedélyük nem lett. Az égési sérültek romániai kórházainak nincs engedélyük” – mondta.

Voiculescu azt is közölte, hogy a súlyos égési sebesültek ellátására fenntartott helyek száma ‘kevéssel több, mint 20 az egész országban’.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük