Felhívás!

Irány 30 HÁRIT-konferencia

Irány 30 HÁRIT-konferencia Kovászna megye

Az ifjúság új kihívásairól, a következő évtizedről és a támogatási rendszerekről esett szó a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) Irány 30 című konferenciájának első részében, az ifjúságpolitika panelben.

A szervezők az eseményt hagyományteremtő céllal hozták létre, amelynek kiemelt célja a jövőtervezés. Ennek kapcsán fontosnak tartják az ifjúságot érintő napirendi témákat több szemszögből megvizsgálni, szakértőkkel kiértékelni, hiszen a koronavírus miatt több esetben is átértékelődnek az eddigi folyamatok. Az első panel meghívottja volt Rácz Zsófia, Magyarország fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Oltean Csongor MIÉRT-elnök, akit hamarosan a romániai ifjúsági és sportminisztérium államtitkárának neveznek ki, valamint Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ igazgatója. A beszélgetést Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke moderálta.

A beszélgetés során több tényleges támogatási forma is szóba került, amelyekkel a fiatalok itthonmaradását és egyben a jólétüket lehet megelőlegezni. A magyarországi példákról részletesen beszámolt a helyettes államtitkár, aki elmondta: folyamatosan azért dolgoznak, hogy Magyarország egy családbarát ország legyen.

„Hogyan jut el egy fiatal, hogy családot alapíthasson? Az első szükséges elem, hogy lakást tudjanak biztosítani maguknak, ezért hoztuk létre például az Esély Otthon lakástámogatási programot, amely kimondottan a vidéki fiatalokat támogatja” – kezdte Rácz Zsófia.

De számos egyéb pályázati lehetőség is segíti a fiatalok boldogulását, ott vannak a különböző külföldi felsőoktatási programok, illetve a vállalkozások indítását támogató pályázati programok. Külön kiemelte a koronavírus-járvány intézkedések enyhítését célzó projekteket is, köztük a KRESZ-vizsga díjának visszatérítését támogató programot, a kedvező diákhiteleket és babahiteleket. Egy új intézkedésről is beszámolt, amellyel eltörölnék a 25 éven aluliak jövedelemadó kötelezettségét, ezzel bátorítva a fiatalokat, hogy a munkaerőpiacon elhelyezkedjenek.

Oltean úgy vélte, sok esetben példát lehetne venni Magyarországról, nem beszélve arról, hogy az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek nagyobb támogatáshoz juthatnak a magyar kormány révén, mintsem a román államtól.

„A tavalyi év alatt kiszámoltuk: 0,35 euró/fiatal volt a román kormány költségvetése az ifjúságot érintő intézkedésekben. Én még a képviselői kampányomban is elmondtam, számos olyan programpontra van szükség, amely segítheti a fiatalokat az itthonmaradásban, például nálunk még nem igazán létezik kedvezményes lakástámogatás. Idén nem tudunk nagy előrelépést tenni, hiszen nagyon szoros a költségvetésünk a korábban fennálló költségvetési hiány miatt, amelynek a koronavírus-járvány sem tett jót. De mindenképp biztosítjuk a kellő forrásokat, és hamarosan új kormányprogramot dolgozunk ki. Addig is arra biztatom a szervezeteket, hogy kérjék az önkormányzatokat, hozzanak létre ifjúsági alapot, hiszen azáltal is számos támogatásra szert lehet tenni” – fejtette ki Oltean. 

(HÁRIT-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.