Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vizsgálatot rendeltek el a nevelőszülőktől elvonszolt kislány ügyében

Vizsgálatot rendeltek el a nevelőszülőktől elvonszolt kislány ügyében Románia

Vizsgálatot rendelt el Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész azoknak a felvételeknek az ügyében, amelyeken az látható, hogy egy craiovai ügyész maszkosok kíséretében kivonszol egy 8 éves kislányt nevelőszüleinek otthonából, hogy átadja egy amerikai családnak, amely örökbe fogadta a gyermeket.

Hirdetés
Hirdetés

Az eset a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen történt. A felvételeken a kislány nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte.

A craiovai ítélőtáblai ügyészség érintett ügyésze, Maria Piţurcă az eset kapcsán azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, neki kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa, aztán sikerült ölbe vennie és átadnia az őt örökbe fogadó amerikai házaspárnak.

Az eset előzményeit ismertetve Maria Piţurcă elmondta, a Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) panasszal fordult Baia de Aramă város ügyészségéhez, jelezve, hogy a nevelőanya több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek, bár az örökbefogadás jogerőssé vált. Emiatt a DGASPC állítólag szerződést bontott a nővel, megvonta tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget, így a nő törvénytelenül tartotta magánál a kiskorút. Az ügyben indított vizsgálat során az is kiderült a gyermek orvosi papírjaiból, hogy több ízben is kezelték a helyi kórházban, többek között alultápláltság miatt is.

Az ügyész elmondása szerint a Dolj megyei gyermekvédelmi igazgatóság egy pszichológusa és egy szociális asszisztens kíséretében, házkutatási paranccsal ment ki péntek reggel a nevelőszülők házához. Itt előbb megpróbálták elmagyarázni a kislánynak, hogy mi történik, ő azonban folyamatosan kiabált és sírt. A nevelőszülők nem voltak hajlandók megnyugtatni, a család többi tagja pedig szintén kiabálni kezdett. „Ekkor úgy döntöttünk, hogy véget vetünk ennek az állapotnak. (…) Nem hagyhattuk, hogy ott sírjon, kiabáljon a gyerek, amíg mi lefoglaljuk az állapotával kapcsolatos dokumentumokat. Megpróbáltam megfogni és elvinni onnan az örökbe fogadó szüleihez. Nem tudom, mi látszik a felvételeken, de én megpróbáltam ölbe venni, sikerült is, és átadtam az apának” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miért küszködött, rúgkapált a gyermek, az ügyész azt mondta, volt nevelőszülei bebeszélték neki, hogy külföldre viszik, ahol bántani fogják.

„Most a kislány jól van, elkezdett beszélni a szülőkkel, pszichológiai tanácsadásban is részesült” – tette hozzá az ügyész, aki szerint pszichés állapotfelmérést végeznek a gyermeken, tekintve, hogy folyamatban van egy másik kivizsgálás is, amelyet rossz bánásmód miatt indítottak. A volt nevelőszülők egyébként elsőbbséget élveztek a gyermek örökbe fogadásában, de – állítja az ügyész – két alkalommal is lemondtak erről a lehetőségről.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán. Megnézik, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is.

Viorica Dăncilă miniszterelnök az ügy kapcsán azt mondta, felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki a történteket.

„Itt egy gyerekről van szó, és egy gyerek érzelmeivel nem lehet játszani. Én magam is örökbe fogadtam egy gyermeket, és tudom, milyen fontos a család egy gyerek számára, hogyan változtathatja meg az életét” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, mindent megtesznek a gyermek érdekében, „ami kormányzati szinten megtehető”.

A munkaügyi miniszter az amerikai nagykövet közreműködését kérte

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm közreműködését kérte Marius Budăi munkaügyi miniszter az USA-ban élő román család által örökbe fogadott kislány helyzetének tisztázása és nyomon követése érdekében.

A tárcavezető szombaton azt mondta, tekintettel arra, hogy az eddig a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen, hivatásos nevelőszülők által nevelt kislányt örökbe fogadó házaspár román-amerikai kettős állampolgársággal rendelkezik, megkereste az ügyben az USA romániai nagykövetét, aki teljes együttműködéséről biztosította a gyermek állapotának nyomon követése tekintetében. „Kértem a nagykövettől, hogy segítsen tisztázni a helyzetet, bizonyosodhassunk meg arról, hogy a gyermeknek jó bánásmódban lesz része, és túlteszi magát a lelki traumán, amelyen átesett tegnap” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, egyelőre telefonon beszélt Hans Klemmel, de hétfőn személyesen is találkozik vele.

Emellett Budăi szerint dolgoznak egy dokumentumon, amelyet elküldenek az illetékes amerikai hatóságokhoz, a törvény ugyanis ilyen esetekben is lehetővé teszi az örökbefogadás utáni megfigyelést.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott, időközben az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság készített egy részletes jelentést a 8 éves kislány helyzetéről 2013 óta, amikor örökbe fogadhatónak nyilvánították. A dokumentumot hétfőn ismerteti a miniszterelnökkel – tette hozzá. Emellett hétfő reggel a gyámhatóság, valamint a szociális felügyeleti ügynökség szakemberei kiszállnak az ügyben érintett Mehedinţi és Dolj megyei gyermekjogvédelemnél, hogy a történtekről tájékozódjanak és jelentést készítsenek.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton megerősítette, hogy az amerikai nagykövetség közreműködését kérték az ügyben, ugyanakkor a kislány helyzetének kivizsgálását sürgette, hozzátéve, hogy a vétkesek szankciókra számíthatnak. Közben a Nép Ügyvédje is bejelentette, hogy hivatalból kivizsgálást indított az ügyben.

A CSM is kéri az ügyében eljáró ügyész kivizsgálását

Átiratban kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke, Lia Savonea az Igazságügyi Felügyeletet (IJ), hogy vizsgálja ki a craiovai ügyészség alkalmazásában álló Maria Piţurcă ügyészt, aki az amerikai román házaspár által örökbe vett és nevelőszülei házából elhurcolt kislányról készült felvételeken látható.

A CSM szombati közleménye értelmében Lia Savonea felkérte az Igazságügyi Felügyeletet, haladéktalanul vizsgálják meg az ügyész vezetésével az ügyben folytatott nyomozás körülményeit, illetve a pénteki házkutatás – amelynek alkalmával a felvételek készültek – levezetésének módját.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 22., 11:30
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Vajon ennek a crajovai ugyesznonek van-e gyereke?! Meg a levagasra elokeszitett disznoval sem banik igy az ember ! Es mit mondd,hogy „neveloszulei bebeszeltek neki be ,hogy Amerikaban bantani fogjak.” Hat ez nem valoszinutlen egy olyan orszagban ahol mar volt ra pelda,hogy az orokbefogadott gyerekek pedofilhalozatok kezebe kerultek vagy a pornoipar meg a prostitucio iparagaiba.De olyanra is volt mar pelda,hogy szervdonornak vettek gyerekeket orokbe. De, hogy hova jutott Romania ez a legketsegbeejtobb . Itt 30.000 euroert barmilyen perverz jottment kulfoldi gyereket vehet, mert sajnos a nyomor ami ebben az orszagban uralkodik ide juttatta a legszegenyebbeket,hogy emberi mivoltukbol kikelve,sajat gyerekeiket aruljak,mint a kutyakolykoket. Es a hirtelen meggazdagodni vagyas odaig alacsonyitotta a roman ugyeszseget es birosagot,hogy jo penzert a kulfoldiek javara dolgozzanak,meg akkor is ha tudjak, hogy ezen gyerekek eletet elveszik, vagy orok eletre tonkreteszik. Hitvany egy embertelen orszag ez, barataim ! Remelem, hogy Isten haragja egy szep napon orokre lesopri Europa terkeperol ezt az embertelen, nyomor es koszfeszket, melyet Romanianak neveznek !