Újabb riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a várható zivatarok és jégeső miatt

Újabb riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat a várható zivatarok és jégeső miatt Életmód

Több első- és másodfokú riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható viharok és jégeső miatt.

Szombaton 13 órától 23 óráig Beszterce-Naszód és Máramaros megye hegyvidéki térségeire, valamint Suceava, Botoşani és Neamţ megyére narancssárga riasztás érvényes. Itt a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásokra lehet számítani, amelyeket villámlás, megerősödő szél és jégeső is kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 35-40, elszórtan az 50-60 litert négyzetméterenként.

Másodfokú riasztás lesz érvényes vasárnap 15 órától hétfő 15 óráig Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj és Olt megyére, valamint Szeben, Fehér és Argeş megye hegyvidéki térségeire. Itt is villámlással, jégesővel kísért záporok, zivatarok várhatók, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40, elszórtan a 60-70 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Munténiában és Dobrudzsa egy részén, valamint a domb- és hegyvidéki területeken szombaton 13 órától 23 óráig sárga riasztás lesz érvényben a viharok és jégeső veszélye miatt. Vasárnap hajnali 3 órától hétfő 15 óráig szintén sárga riasztás lesz érvényben a jelzett területeken.

Az ANM kiadott szombaton egy figyelmeztetést is a fokozott légköri instabilitás és a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt. Ez kedden 23 óráig érvényes, és az ország szinte egész területére vonatkozik.

A meteorológusok ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy országszerte meleg lesz, az ország déli és keleti részén kellemetlen lesz a hőérzet a déli órákban, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.