Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ügyészség: újra kell számolni a fővárosi első kerületi szavazólapokat

Ügyészség: újra kell számolni a fővárosi első kerületi szavazólapokat Románia

Az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) egyik ügyésze elrendelte, hogy a bukaresti rendőrség számolja újra a 2020. szeptemberi helyhatósági választásokon a főváros első kerületének polgármesterjelöltjeire leadott összes szavazatot.

Hirdetés
Hirdetés

Bukarest első kerületének polgármesteri tisztségéért folyó választási küzdelmet Clotilde Armand (USR) nyerte vetélytársával, Dan Tudorachéval (PSD) szemben.

Sorin Iaşinovschi ügyész in rem büntetőjogi kivizsgálást kezdett ez ügyben (vagyis a vizsgálat arra vonatkozik, hogy történt-e bűncselekmény) hivatali visszaélés, politikai pártban vezető tisztséget betöltő személy befolyásával való visszaélés, okiratok eltulajdonítása vagy megsemmisítése, illetve választási dokumentumok és nyilvántartások meghamisítása gyanújával.

Az ügyiratcsomót azt követően nyitották meg, hogy a PSD 2020. október másodikán büntetőjogi feljelentést nyújtott be az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztályhoz (SIIJ). A feljelentés szerint büntetőjogi besorolás alá eső tetteket követett el Dan Barna, az USR elnöke, Andrei Nicolaescu USR-tag, valamint Nicolae Sprîncu első kerületi ügyész és választókerületi elnök.

A Sorin Iaşinovschi ügyész által kiadott rendelet értelmében lefoglalnak minden első kerületi választási listát, illetve az első kerület 166 szavazóhelyiségében leadott valamennyi szavazólapot (az érvényeseket, az érvényteleneket és a felhasználatlanokat egyaránt). A szavazólapokat 1509 zsákban tárolják, és a bukaresti törvényszék felügyeletébe tartoznak. Ez utóbbi lépés mindeddig nem történt meg, mivel a SIIJ-nek fizikailag nincs helye ekkora mennyiségű zsák tárolására.

Az ügyészek tanúkat hallgattak ki, okiratokat és elektronikus adattároló eszközöket foglaltak le.

A SIIJ ügyésze szerint a következő lépések során újraszámolják a szavazatokat és azok számát összevetik a listákon szereplő, illetve szavazatukat leadó választópolgárok számával, valamint a jegyzőkönyvekben szereplő adatokkal.

Az ügyész úgy véli, hogy a szavazatokat a fővárosi rendőrségnek kell újraszámolnia, ugyanis a SIIJ-nek nincs sem erre megfelelő helyisége, sem megfelelő számú alkalmazottja. Ugyanakkor a zsákokat egy olyan szobában kell tárolni, amely alkalmas bűnjelek őrzésére, az eddigi vizsgálat eredményei szerint ugyanis szükség lehet arra, hogy kriminalisztikai szakemberek elemezzék és ellenőrizzék a szavazólistákon és jegyzőkönyvekben szereplő aláírásokat – olvasható a rendeletben.

Az Állandó Választási Hatóság adatai értelmében a Bukarest első kerületi polgármesteri tisztséget a PNL és az UDR PLUS közös jelöltje, Clotilde Armand nyerte el a szavazatok 40,94%-ával, összesen 36.455 rá adott vokssal. A PSD jelöltje, Daniel Tudorache 39,81%-os támogatottsággal, 35.451 szavazattal elvesztette az elöljárói székért folyó küzdelmet.

Daniel Tudorache azonban feljelentést tett az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztálynál, miután a médiában olyan felvételek jelentek meg, amelyek szerint néhány személy bement az első kerületi választási iroda székhelyére, ahol a szavazólapokkal teli zsákokat tárolták.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük