Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét, újszülöttek szállítására alkalmas mentőautót vásárolt a belügyminisztérium

Tizenkét, újszülöttek szállítására alkalmas mentőautót vásárolt a belügyminisztérium Románia

A kritikus állapotban világra jövő újszülöttek szállítására alkalmas neonatológiai rohamkocsikkal szerelik fel a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU) – tájékoztatott kedden Lucian Bode.

Hirdetés
Hirdetés

A belügyminiszter a tárca székhelyén nyilatkozott a tizenkét teljesen felszerelt intenzív terápiás mentőautó átvételekor.

„Úgy vélem, tisztában vannak vele, hogy törékeny sorsok lesznek a kezükben, és a felelősségük óriási lesz” – mondta Bode a katasztrófavédelmi alkalmazottaknak.

Elmondta, a romániai lakosság egészségi állapota rosszabb más uniós országokhoz képest, és Romániában aggasztó méretű a csecsemőhalandóság is. Ezen a téren Románia sajnos a második helyen állt Európában 2020-ban. Véleménye szerint „ezen a drámai helyzeten” úgy lehet változtatni, hogy minél több modern orvosi beavatkozási eszközt beszerzésére törekszünk.

Elmondása szerint az elmúlt 3 évben a katasztrófavédelmi struktúrák 821 mentőautót kaptak a sürgősségi szolgálatok számára és 465-öt a rohammentő-szolgálat számára, összesen több mint 500 millió lej értékben. Ezeket mind európai, vissza nem térítendő forrásokból vásárolták.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, hogy az új rohamkocsikon dolgozó orvosok speciális képzéseken vesznek majd részt.

„Tavaly 1737 esetben volt szükség súlyos állapotban levő újszülöttek, nagyrészt koraszülött csecsemők szállítására. Idén már 579 ilyen küldetésben vettünk részt, ezekből 472 esetben rohamkocsival, 97 esetben helikopterrel, 10 esetben repülővel szállítottuk a csecsemőket az ellátóközpontokba” – mutatott rá Arafat.

A 12 mentőautó közül 2 Bukarestbe, egy-egy pedig Bihar, Brassó, Kolozs, Konstanca, Dolj, Iaşi, Maros, Prahova, Szeben és Temes megyébe kerül.

Tíz kocsit a Regionális Fejlesztési Programon (POR) keresztül, kettőt pedig a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül szerezték be. A beruházás összértéke 10.665.094,2 lej – tájékoztatott Facebook-oldalán a DSU.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük