Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia még nem döntött az afgán menedékkérők befogadásáról

Románia még nem döntött az afgán menedékkérők befogadásáról Románia

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) fog dönteni arról, hogy vállalja-e Románia afgán menekültek befogadását, a belügyi hatóságok azonban már készülnek a migrációs hullám erősödésére, és növelik a befogadóközpontok kapacitását – derült ki a bukaresti tisztségviselők szerdai nyilatkozataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîțu miniszterelnök újságíróknak azt mondta: a CSAT várhatóan jövő héten dönt az esetleges menekültkvóta ügyében. A kormányfő hozzátette: a román légierő Kabulba küldött gépe valószínűleg nemcsak az Afganisztánból kimenekítendő románokat, hanem más államok polgárait is felveszi fedélzetére.

Médiaértesülések szerint Bukarest azoknak az afgánoknak segítene elmenekülni a tálibok elől, akik együttműködtek az országban állomásozó román katonai alakulatokkal. Azt azonban sem a védelmi minisztérium, sem a kormányfő nem volt hajlandó elárulni: hány afgán segítette azt a 32 ezer román katonát, aki részt vett a NATO-missziókban az eltelt csaknem két évtizedben.

Közben Lucian Bode belügyminiszter egy kedd esti televíziós interjúban arról beszélt, hogy az afganisztáni helyzet kapcsán Románia a várható menekülthullámra készül, és egyebek mellett a jelenlegi 751-ről 2739-ra növeli a bevándorlási hivatal befogadó központjainak kapacitását.

Bode rámutatott: Románia az Európai Unió 2000 kilométernyi külső határának védelmét látja el. Mint mondta: az utóbbi két hétben 16 százalékkal több határsértést észleltek a múlt év azonos időszakához képest, ezek többsége a szerb határon történt.

A kormány a héten készül elfogadni a 2021-2024-es időszakra vonatkozó migrációs stratégiát –  jelentette be a belügyminiszter.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük