Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia lakosságának 60%-a pozitívan vélekedik az EU-ról

Románia lakosságának 60%-a pozitívan vélekedik az EU-ról Románia

Portugáliával együtt Románia második helyen áll az Európai Unióhoz való pozitív viszonyulás tekintetében – derül ki egy Eurobarométer-felmérésből, amelyet hétfőn tettek közzé.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság romániai képviselete hétfőn közölte, hogy a közvélemény-kutatás szerint a román lakosság az európai átlagnál jóval nagyobb arányban vélekedik pozitívan az Európai Unióról (a romániaiak 60, míg az EU népei átlagban 45 százalékban vannak jó véleménnyel az Unióról). A 2014-es (Juncker-bizottság előtti) Eurobarométer-felmérés óta ezek a legjobb eredmények – teszi hozzá a közlemény.

A megkérdezett román állampolgárok 60%-ának pozitív véleménye van az EU-ról, míg a tagállamok lakossága összességének tekintetében ez az arány csak 45%.

Ugyanakkor a romániai megkérdezettek 52%-a vallotta azt, hogy bízik az EU-ban, míg az uniós átlag ebben a tekintetben csak 44 százalék.

A munkaerőpiac helyzetéről a romániai alanyok 50%-a optimistán vélekedett, míg a tagállamok lakosságának körében erre a kérdésre is csak a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott bizakodóan.

A hétfőn bemutatott Eurobarométer-kutatást 2019. június 7-e és július elseje között végezték az EU 28 tagállamában és az öt csatlakozni kívánó országban. A felmérésből az is kiderül, hogy az uniós állampolgárokat a migráció után a klímaváltozás aggasztja a leginkább.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük