Az USR felszólítja a kormányt, hogy ne vonja el a pénzt az egészségügytől, oktatástól

Az USR felszólítja a kormányt, hogy ne vonja el a pénzt az egészségügytől, oktatástól Románia

Határozottan ellenzi a költségvetés-kiigazítás tervezetét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és azt kéri a kormánytól, hogy ne vegyen el az egészségügynek, oktatásnak vagy szállításnak eredetileg kiutalt büdzséből.

“A koalíció vezetőinek ma kellene összeülniük, hogy a költségetés-kiigazítást megvitassák. Dăncilă és Teodorovici meglátásában a költségvetés-kiigazítás kevesebb elkölthető pénzt jelent az iskolákra, kórházakra és autópályákra. Teljességgel felelőtlennek kell lenned ahhoz, hogy a román állam legsebezhetőbb területeitől pénzt vonjál meg. Cinizmusról és az adófizetők iránti megvetésről árulkodik, amikor egy olyan országban, amelyben nincs egy európai standardoknak megfelelő, égési sérülteket ellátó kórház, pénzt veszel el az egészségügytől, ahol az iskolát idő előtt elhagyó gyerekek száma emelkedőben van, pénzt vonsz meg az oktatástól, abban az országban, amely az EU-ban a legkevesebb sztrádával rendelkezik, összegeket veszel el a szállítástól” – szögezi le Facebook-bejegyzésében az USR.

Az alakulat képviselői felróják ugyanakkor Răzvan Cuc szállítási miniszternek, hogy kevesebb mint egyharmadát költötte el a tárcának kiutalt büdzséből, miközben románok tízezrei veszítik életüket “a minden kritikán aluli” állapotban levő közutak miatt.

“Ennek legfőbb oka pedig a hozzá nem értés és a nemtörődömség, főként, mert ezeket a pénzeket nem tudod saját célra felhasználni” – áll a bejegyzésben.

Az USR megemlíti még, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nem akarja közzétenni a költségvetés-kiigazítás tervezetét, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig “tett egy lépést hátrafelé” és nem hajlandó felelősséget vállalni a tervezetért.

“Mindezért az USR határozottan ellenzi a költségvetés-kiigazítás tervezetét és felszólítja a Dăncilă-kormányt, hogy tegyen bizonyságot felelősségről, és ne vonja el a pénzt az életbevágóan fontos területektől, melyektől az állampolgárok és a román állam fenntartható fejlődése függ. Ha pedig a jelenlegi kormány nem képes az állampolgárok érdekében kormányozni, akkor Dăncilă miniszterelnök és kabinete adják be lemondásukat és hagyjanak másokat kormányozni, akik hozzáértőbbek” – írják az USR képviselői.

FRISSÍTÉS: A kormány megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálja a kormány által kidolgozott költségvetés-kiigazítást, amely megnyirbálja az oktatás költségvetését, de érintetlenül hagyja a speciális nyugdíjakat.

Az USR által kedden közzétett közlemény szerint azért kellet elvonni pénzt az oktatástól, a beruházásoktól és az európai alapok minisztériumától, hogy legyen, amit a ‘helyi báróknak’ adni (PNDL-program). Az USR ugyanakkor megállapítja, hogy a speciális nyugdíjak ‘társadalmi igazságtételként’ beállított megadózása meg sem jelenik a költségvetés-kiigazításban.

“Annak ellenére, hogy Eugen Teodorovici miniszter megpróbálta a költségvetés-kiigazítást a valóságtól eltérően bemutatni, a számadatok nem hazudnak: csökkentik az elkülönített összegeket olyan létfontosságú és már veszélyeztetett területeken, mint például az oktatás és az egészségügy, csökkentik a beruházások és az európai projektek forrásait. Ugyanakkor egyes termékekre kivetik a jövedéki adókat, új jövedéki adókat vezetnek be, és a munkavállalók kötelesek társadalombiztosítási járulékokat fizetni a kapott ajándékutalványokra”- írja az USR nyilatkozatában.

Az USR megjegyzi, a különleges nyugdíjakra, amelyeknek “létezniük sem kellene”, továbbra sem vetnek ki adót.

A költségvetés “katasztrofális helyzetének” javítása érdekében az USR többek között azt javasolja, hogy stabilizálják az állami kiadásokat, töröljék el a különleges nyugdíjakat és a PNDL-programot, és ne adózzák meg a minimálbért.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.