Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Románia kevesebb oltóanyagot venne át az eredetileg leszerződött mennyiségnél

Románia kevesebb oltóanyagot venne át az eredetileg leszerződött mennyiségnél Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott kedden, hogy „komplikált” egyezkedések folynak az Európai Bizottság képviselőivel és a Covid-elleni vakcinák gyártóival annak érdekében, hogy Romániának kevesebb oltóanyagot kelljen átvennie, mint amennyiről eredetileg megállapodtak.

Rafila reményét fejezte ki, hogy az EB képviselőivel és a gyártókkal folytatott egyeztetések sikerrel zárulnak, ugyanis több százmillió euróról van szó. Az egyik, hírvivő RNS alapú oltás gyártójával kötött eredeti megállapodás 11,2 millió dózisról szól erre az évre. „Nagyon kevéssé valószínű, hogy felhasználunk ekkora mennyiséget” – fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Egy másik gyártótól még a tavalyra szóló szerződésben szereplő 4,5 millió adagot sem vették át. Meg kell találni a jogi utat az eredeti megállapodásokban szereplő adagok csökkentésére – tette hozzá Rafila.

Azt is elmondta, miután ezt sikerül dűlőre vinni, szeretné, ha a lehető legrövidebb időn belül Romániába érkeznének a Covid új vírustörzsei ellen kfejlesztett új vakcinák. „Azt akarom, hogy ezek mielőbb érkezzenek meg, ne kelljen várnunk januárig vagy februárig. Minél hamarabb” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás