Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Történetének legsúlyosabb energiaválsággal küzd a Moldovai Köztársaság

Történetének legsúlyosabb energiaválsággal küzd a Moldovai Köztársaság Külföld

Moldovában a kormány megszigorította az energiatakarékossági intézkedéseket, az erről szóló döntést kedden hozta meg a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság.

A kormány honlapján közzétett intézkedések között szerepel az áramfogyasztás visszafogása különösen a 7 és 11, valamint 18 és 23 óra közötti csúcsidőszakban. Ilyenkor leállítják a mozgólépcsőket, és a lakosságnak nem ajánlják a liftek használatát.

Az üzlethelyiségek üzemeltetőinek a világítás 30 százalékos csökkentését, valamint a szökőkutak és a megvilágított reklámtáblák lekapcsolását javasolják. A helyiségekben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 19, munkaidőn kívül pedig a 15 Celsius-fokot.

Moldovában hétfő óta áramhiány van, miután Ukrajna és a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság Dnyesztrovszk településén működő hőerőmű korlátozta szállításait. Utóbbi létesítmény szintén az áramtermeléshez szükséges, Oroszországból származó gáz hiányával küzd.

A Dnyeszter-melléki hatóságok korábban közölték, hogy a moldovai áramszükséglet eddigi 70 százaléka helyett csak 27 százalékát tudják fedezni. Chișinău a hiányt most Romániából próbálja fedezni.

A Gazprom orosz gázipari óriás azzal magyarázta a Dnyeszter-melléki hőerőműnek szánt szállítások csökkentését, hogy az ukrán Naftohaz állami gázvállalat nem biztosítja a teljes gázmennyiség tranzitját.

forrás: MTI 

fotó: wikimedia.org

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük