Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RMDSZ: A többség és kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában

RMDSZ: A többség és kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában Románia

Mindamellett, hogy Románia százéves fennállására emlékezik az állam, ma azt is számba kell vennie, milyen mértékben valósultak meg a gyulafehérvári ígéretek – hívta fel a figyelmet a parlament plénuma előtt Novák Csaba Zoltán Maros megyei RMDSZ-es szenátor.

A centenárium alkalmából tartott díszülésen mondott beszédében a törvényhozó rámutatott, ki kell mondani, hogy az az országmodell, amelynek szellemiségét a Gyulafehérvári határozat magában hordozza, nem valósult meg maradéktalanul az elmúlt 100 évben.

„Ezért mi, romániai magyarok nem szemlélhetjük ugyanúgy a centenáriumot, mint a román többség, hiszen amit a románok a nemzeti törekvések beteljesüléseként élnek meg, arra a magyarok veszteségként emlékeznek. (…) Bár az elmúlt három évtizedben számos területen értünk el jelentős eredményeket, távol állunk még attól, hogy azt mondhassuk: teljes egyenlőség van a nemzetiségek között Romániában” – idézi a szenátort az RMDSZ közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

Novák hozzátette, Kelet-Európa etnikai szempontból színes térségeiben nem mindenhol sikerült békés úton megoldani a kisebbségek kérdését.

„Mi jól döntöttünk, amikor a párbeszédet, a parlamentáris demokrácia eszközeit választottuk a konfliktus helyett. Románia egy új jövőképet kell megfogalmazzon önmaga számára, és ennek része kell legyen a többség és kisebbségek viszonyának mindenki számára elfogadható módon történő rendezése is” – zárta beszédét a Szövetség törvényhozója, arra intve többségi képviselőtársait, hogy a széthúzó, nacionalista retorika helyett párbeszédre és közös tervezésre törekedjenek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 29., 12:14
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Már mindjárt 30 éve ‘rendezitek’,ide-oda lengedeztek mint a nádszál,se vagyoni visszaszolgáltatás ‘in integrum’ se utak,se pénz -a legkevesebbet Kovászna megyében keresnek-sem ez sem az akkor mi az a nagy eredmény amit elértetek?Hogy egyesek jól meggazdagodtak?Hát az is jó eredmény! De csak NEKTEK!