Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: nincs szó a majomhimlő közösségi terjedéséről

Rafila: nincs szó a majomhimlő közösségi terjedéséről Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy a majomhimlő nem terjed könnyen, és nincs szükség olyan óvintézkedésekre, mint az új koronavírus esetében; ugyanakkor nincs szó a betegség közösségi terjedéséről, mivel a reprodukciós ráta 0,3 körül van.

Hirdetés
Hirdetés

Rafila azt mondta, megelőzésképpen kerülni kell az intim kapcsolat létesítését ismeretlen személyekkel; ha ez mégis megtörténik olyan személlyel, akinek sebek vannak a bőrfelületén, akkor fel kell keresni valamely egészségügyi intézmény járványügyi részlegét.

Romániában eddig három férfi esetében mutatták ki a megfertőződést, jelenleg a kontaktszemélyeket azonosítják, ami lassú folyamat, ugyanis a fertőzöttek nyilatkozata alapján történik. Megtörténhet, hogy mások is elkapták a betegséget, de erről nem hajlandóak nyilatkozni – tette hozzá a miniszter, aki szerint orvoshoz kell fordulnia mindenkinek, aki sebeket vagy kiütéseket észlel a bőrfelületen vagy nyálkahártyán. A kiütések számos betegség tünetei lehetnek, de a diagnózis korai felállítása rendkívül fontos – nyomatékosította Rafila.

Azt is elmondta, nincs szó a majomhimlő közösségi terjedéséről, a reprodukciós ráta mindössze 0,3, így nincs is szükség olyan óvintézkedésekről, mint az új koronavírus esetében.

Az első majomhimlős esetet hétfőn jelentette be az egészségügyi minisztérium, szerdán már három ilyen esetről tudtak. Mindhárom diagnosztizált férfi: az első 26, a második 32, a harmadik 31 éves.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük