Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PSD szerint emelt szintű adót kell kiróni a túlméretezett fizetésekre

A PSD szerint emelt szintű adót kell kiróni a túlméretezett fizetésekre Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a romániai adórendszer módosításának fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése és az adófizetők közötti társadalmi szolidaritás biztosítása.

Hirdetés
Hirdetés

Erről sajtóközleményben fejtette ki álláspontját szerdán a PSD.

A párt szerint a „túlméretezett” jövedelmekre emelt szintű adót kell kiróni, az alacsony jövedelmekre pedig kisebbet. Ennek értelmében a PSD a következő módosításokra tett javaslatot a kormánykoalíción belül: emelt szintű adó kiszabása azokra a fizetésekre, amelyek magasabbak az államfő fizetésénél; a romániai átlagnyugdíj szintjét jelentősen meghaladó különleges nyugdíjak emelt szintű megadóztatása; az adóterhek csökkentése az alacsony keresetek esetén, az egészségügyi és oktatási szektorhoz való korlátolt idejű hozzájárulás bevezetése a nagyvállalatok esetében.

A küszöbértékekre és adókulcsokra vonatkozó javaslatokat meg kell vitatniuk koalíciós partnereikkel – írják a szociáldemokraták.

A PSD úgy véli, hogy „ebben a nehéz időszakban” méltánytalan, hogy a „túlméretezett” jövedelemmel rendelkezők ugyanazt az adórendszert élvezik, mint a mélyszegénységben élők.

A kormánynak ugyanakkor az adófizetők közti szolidaritást kell támogatnia, és biztosítania kell a munka és a tőke megadóztatása közötti igazságos egyensúlyt. Az új adórendszernek a beruházások folytatásához és a vállalkozói szféra megerősítéséhez szükséges erőforrásokat is biztosítania kell a gazdasági fejlődés és az életszínvonal növelése érdekében – vélekedik a PSD.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük