Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: a közegészségügyi igazgatóságok a héten megkapják a jódtablettákat

Rafila: a közegészségügyi igazgatóságok a héten megkapják a jódtablettákat Románia

A hét végéig harmincmillió kálium-jodid tablettát osztanak szét a közegészségügyi igazgatóságok között; a tablettákat a családorvosokon keresztül juttatják el a lakosságnak, de szigorúan csak hatósági javaslatra kell bevenni, nukleáris incidens esetén – mondta szerdán Alexandru Rafila.

Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi miniszter közölte, a kálium-jodid tablettákat a iaşi-i gyógyszergyár gyártotta le, és a harmincmillióból húszmilliót már el is juttatott a közegészségügyi igazgatóságokhoz. A maradék tízmilliót is megkapják még a hét folyamán az illetékes intézmények.

A jódtabletták felhasználásáról és megfelelő tárolásáról tájékoztató anyagokat fognak szétosztani. „Ezeket a tablettákat semmiképpen sem szabad bevenniük az embereknek, se gyermeküknek beadni, csak kifejezett javaslatra, meghatározott időben, nukleáris incidens esetén” – nyomatékosította Rafila.

Hozzátette, a jódtabletták megelőzésszerű alkalmazásának „semmi értelme, sőt, kifejezetten veszélyes”.

FRISSÍTÉS: Még négy megyébe kell eljuttatni tablettákat

Négy kivételével az ország összes megyéjébe eljutottak a „nukleáris incidens” esetére előkészített jódtabletták – jelentette ki csütörtökön Iaşi-ban az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila az Antibiotice gyógyszergyárnál tett látogatása után nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy a jódtablettákat csak orvosi és hatósági javaslatra szabad bevenni.

A miniszter elmondta, hogy a gyógyszergyár a megrendelt mennyiség 90 százalékát már szétosztotta a megyei egészségügyi igazgatóságok között, az orvosságnak még négy megyébe kell eljutnia. Hozzátette, hogy társadalmi célú hirdetések formájában tájékoztatni fogják a lakosságot a jódtabletták helyes használatáról és tárolásáról.

A iaşi-i Antibiotice az egyetlen hazai gyógyszergyár, ahol kálium-jodid tablettát állítanak elő. Az elmúlt időszakban a kormány megrendelésére harmincmillió tablettát gyártottak le, amelyeket eljuttattak a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz.

A vállalat először 11 éve, a fukusimai atomerőmű-baleset után gyártott jódtablettát „nukleáris incidens” esetére, akkor is kormányzati megrendelésre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások