Felhívás!

Védelmi minisztérium: emberi és környezeti okai voltak a kettős légi katasztrófának

Védelmi minisztérium: emberi és környezeti okai voltak a kettős légi katasztrófának Románia

Emberi és környezeti tényezők okozták a március 2-án lezuhant MiG-21 LanceR repülő és az IAR-330 helikopter szerencsétlenségét – közölte szerdán a védelmi minisztérium, amely a kettős repülőszerencsétlenséggel kapcsolatos kivizsgálás előzetes eredményeit ismertette.

A műszaki vizsgálóbizottságok megnevezték azokat a valószínűsíthető okokat, amelyek a két légi jármű lezuhanásához és a nyolc katona halálához vezettek.

Arra az előzetes megállapításra jutottak, hogy a két légi katasztrófát ’emberi és környezeti tényezők kombinációja’ okozta – tájékoztat a védelmi minisztérium.

A kivizsgálás a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség irányítása alatt folytatódik.

A légierő vezérkara megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy újra használatba vehessék a két járműtípust: az üzemeltetési eljárásokat felülvizsgálták és aktualizálták, elméleti és gyakorlati képzési modulokat végeztettek el a légi járműveket üzemeltető személyzet minden tagjával, és műszakilag leellenőrizték az összes MiG-21 LanceR és IAR-330 gépet.

Ezt követően engedélyt adtak a MiG-21 LanceR és IAR-330 típusú légi járművek újbóli használatára.

Március másodikán este lezuhant egy MiG 21 LanceR repülőgép, majd a keresésére induló IAR-330 Puma helikopter is.

A 86. légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR repülőgép, amely légi járőrszolgálatot teljesített Dobrogea felett, 20:03-kor vesztette el a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és eltűnt a radarról Cogealac és Gura Dobrogea települések között.

Az IAR 330-Puma helikopter 20:21 körül szállt fel a MiG 21 LanceR repülőgép keresésére és mentésére. A helikopter öttagú legénységéhez a román haditengerészet két tengeri mentőszolgálatosa is csatlakozott. A helikopter elvesztette a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és 20:44 körül eltűnt a radarról. A Konstanca megyei Gura Dobrogei közelében zuhant le. Mind a MiG 21 LanceR pilótája, mind a helikopter hétfős legénysége életét vesztette.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.