Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rafila: a kormánynak nincs szándékában ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni

Rafila: a kormánynak nincs szándékában ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni Románia

Nem aggasztó a koronavírusos esetszámok enyhe növekedése, a kormánynak nincs szándékában ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila elmondta, az elmúlt napokban 3 és 4 ezer között váltakozott az igazolt fertőzések száma, és a teszteknek átlagban a 12 százaléka volt pozitív. „A járványgörbe enyhén emelkedik, de még nem aggasztó ez a növekedés” – jelentette ki, hozzátéve, hogy reményei szerint hetekben belül „normalizálódnak a dolgok”.

A miniszter ismételten azt ajánlotta a lakosságnak, hogy viseljen maszkot, főként zsúfolt beltérben, például tömegközlekedési eszközökön. Emlékeztetett arra, hogy a maszk nem csak a koronavírus ellen, hanem más légúti fertőzéses megbetegedések ellen is véd.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a kormánynak nincs szándékában ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni. Közlése szerint a koronavírus reprodukciós rátája pénteken 1,13 volt, ami az esetszámok növekedését jelzi, nem nőtt azonban a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. „Folyamatosan szemmel tartjuk a járványhelyzet alakulását” – szögezte le.

Két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak

Az egészségügyi miniszter szerint két-három hétig is eltarthat a jódtabletták szétosztása a lakosságnak, de erre csak a polgárok alapos felkészítése után kerülhet sor.

Alexandru Rafila elmondta, a kálium-jodid tablettákat a családorvosokon keresztül fogják szétosztani. A művelet azért hosszadalmas, mert a mintegy tízezer családorvoshoz 16 millió páciens tartozik, akiket sorra behívnak majd a rendelőkbe.

Rafila hangsúlyozta, hogy ezt megelőzőn az egészségügyi minisztérium tájékoztató kampányt indít a jódtabletták helyes felhasználásáról és tárolásáról. Hozzátette, erre a gyógyszerre ‘nagyon nagy valószínűséggel’ nem is lesz szükség, de a kormánynak kötelessége gondoskodni arról, hogy a lakosság ingyenesen hozzájusson.

A iaşi-i Antibiotice gyógyszergyár 30 millió jódtablettát állított elő, amelyek többsége már eljutott a megyei egészségügyi igazgatóságok raktáraiba.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük