Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pintea: emberi hibák egész sorát követték el; elkerülhető lett volna a tragédia

Pintea: emberi hibák egész sorát követték el; elkerülhető lett volna a tragédia Románia

Az egészségügyi miniszter szerint „emberi hibák egész sorát” követték el a săpocai neuropszichiátriai kórházban, ahol az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka egy infúziós állvánnyal. Sorina Pintea szerint meg lehetett volna előzni a tragédiát.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető szerint több mulasztásra is fény derült a tragikus eset kapcsán. Pintea rámutatott, az egészségügyi asszisztensek munkaköri leírásában foglaltak értelmében gondoskodniuk kell arról, hogy a betegek ne férjenek hozzá tompa tárgyakhoz. „Márpedig az infúziós állvány nehéz tárgy, amelyet nem lett volna szabad felügyelet nélkül bent hagyni egy olyan kórteremben, ahol pszichés betegek vannak” – mondta.

Egy másik hibás intézkedés a miniszter szerint az volt, hogy a vasárnapra virradó éjszaka, 1 óra 45 perckor a később a betegekre támadt páciens mellett, ugyanabban az ágyban helyeztek el egy másik, szintén alkoholelvonási tünetekkel beutalt beteget, annak ellenére, hogy még voltak szabad ágyak az osztályon.

Sorina Pintea vasárnap délután érkezett a Buzău megyei Săpocára, hogy a helyszínen követhesse a neuropszchiátriai kórháznál folytatott belső vizsgálatot. Ezt azt követően rendelték el, hogy az egyik beutalt beteg négy másik pácienst megölt, kilencet pedig megsebesített az éjszaka.

Érkezésekor megkérdezték az újságírók a tárcavezetőtől, hogy szerinte elkerülhető lett volna-e tragédia: „Az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy igen” – válaszolt.

Pintea azt mondta, ellenőrző testülete a tervek szerint még vasárnap este befejezi a kórháznál indított belső vizsgálatot, hogy aztán levonják a következtetéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket. „Vannak megmagyarázhatatlan dolgok, de majd kiderül, hogy pontosan mi történt, minden tényezőt külön ellenőrizni fogunk, még az egészségügyi személyzet munkaköri leírását is” – magyarázta.

FRISSÍTÉS: A tragédiát okozó páciens együttműködő volt

A tragédiát megelőzően a páciens viselkedésében nem volt semmi szokatlan, nyugodt volt és együttműködő, hétfőn kellett volna kiutalni a kórházból, nyilatkozta Sorina Pintea vasárnap este a săpocai kórházban.

„A kórlapokból azt vettem ki, hogy a beutaláskor a páciens enyhén reszketett. A pácienst a sürgősségről hozták ide, ahová a mentő vitte be. Amikor a megfigyelőszobából az öltöző felé ment, a férfi rángógörcsöt kapott, emiatt a szolgálatban levő orvosnő egy felügyelettel ellátott kórterembe utalta be, ahol 14-15 órát töltött. Mindez csütörtök éjjel történt, amikor behozták a kórházba. (…) A páciens nyugodt volt, együttműködő, legalábbis ez derül ki az orvosi megfigyelési adatokból” – mondta az egészségügyi miniszter.

A miniszter szerint később érkezett egy másik páciens, akit be kellett utalni, illetve két női páciens között kitört a veszekedés és külön kellett őket tenni egymástól. A kórház személyzete akkor úgy döntött, hogy átteszik a férfit egy másik kórterembe, amelyik nem állt folytonos megfigyelés alatt, ez azonban nem jelenik meg a megfigyelőlapon, említette meg Pintea.

Elmondta még, hogy „a férfit pénteken meglátogatta a fiútestvére, aki azt mesélte, hogy normálisan viselkedett, és az is szóba került, hogy hétfőn kiengedik a kórházból. Tehát minden rendben volt. Este beadták neki a kezelést, de, ismétlem, a megfigyelési lapon én csak vitaminokat láttam. Éjjel 1 óra 45 perckor pedig hoztak egy másik beteget, akit betettek mellé az ágyba, és ezután történt meg a szerencsétlenség”.

FRISSÍTÉS 2: „Egy perc alatt ez nem történhetett meg”

A săpocai kórház egészségügyi személyzetének nyilatkozataiban pontatlanságok vannak, jelentette ki hétfőn Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hozzátéve, szerinte „egy perc alatt nem történhetett meg ilyesmi anélkül, hogy valaki ne hallott volna valamit”.

„A logikám szerint ez így nem történhetett, figyelembe véve, hogy a kórteremtől 15 méternyire van az asszisztensi iroda. Az egyik kórteremnek lengőajtója van, megkérdeztem a személyzetet: nem hallották, amint átment a lengőajtón a perfúziós állvánnyal? Azt felelték, hogy a lengőajtó nyitva állt. Ha pedig nyitva állt, nem hallották, hogy üti az embereket?” – fogalmazott Sorina Pintea.

Hangsúlyozta, nem látta a biztonsági kamerák által rögzített felvételeket, mivel azok már az ügyészségen voltak, amikor ő megérkezett az intézményhez.

„Úgy vélem, a felvételek fényt derítenek majd arra, hogy mennyi idő alatt történt az egész, de az én logikám a helyszíni vizsgálat nyomán azt mondja, hogy ez nem történhetett egy perc alatt. Van néhány olyan dolog, amit én sem, és a vizsgálaton részt vevők sem tudnak megmagyarázni, többek között azt sem, hogyan történhetett meg, hogy nem hallott senki semmit, amikor a kórtermek ajtaja nyitva állt (…). Több pontatlanság is van a nyilatkozatokban, a biztonsági kamerák felvételei valószínűleg tisztáznak bizonyos dolgokat’ – mondta még Sorina Pintea.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük