Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: június 28-a az önkormányzati választások legvalószínűbb dátuma

Orban: június 28-a az önkormányzati választások legvalószínűbb dátuma Románia

Június 28-a az önkormányzati választások legvalószínűbb dátuma – jelentette ki Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök a keddi kormányülés elején, miután egyeztetett a témáról a parlamenti pártok vezetőivel.

Hirdetés
Hirdetés

Orban azt mondta, míg eddig inkább június 14-ével számoltak lehetséges időpontként, több tényezőt figyelembe véve – egy esetleges koronavírus-járvány hatásait, az országos képességfelmérő vizsgák és az érettségi vizsga dátumát – jelenleg a június 28-a legvalószínűbb időpont.

Az ügyvivő kormányfő ugyanakkor felrótta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem vett részt az általa kezdeményezett egyeztetésen.

„A PSD sajnos ismét bebizonyította, hogy nem érti a demokráciát” – mondta Orban.

Barna: nagyon hajlunk arra, hogy bizalmat szavazzunk a Cîţu-kormánynak

Romániának stabil kormányra van szüksége, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig hajlik rá, hogy támogassa a Cîţu-kormány beiktatását – jelentette ki Dan Barna USR-elnök.

Dan Barna a Victoria-palotában tartott megbeszéléseket követően úgy nyilatkozott, meglátása szerint döntőképes kormányra van szüksége az országnak, ugyanis „az olaszországi helyzet két héten belül előállhat Romániában.”

„Nagyon hajlunk arra, hogy bizalmat szavazzunk a Cîţu-kormánynak. A döntést csütörtökön fogjuk meghozni a parlamenti frakción belül, de ahogy most kinéznek a dolgok, egyértelmű, hogy stabil kormányra van szükségünk” – mondta a média képviselőinek az USR vezetője.

Barna úgy vélekedett, az előre hozott választások második fontossági helyre szorultak a koronavírus felbukkanása miatt. Az országnak szigorú intézkedéseket meghozó kormányra van szüksége, mert például a gyülekezési tilalmat előíró szabályozásnak nincs törvényi alapja, ezért egyes magánóvodák nem zárnak be. „Nem folytatódhat ez így, amikor fennáll a vírus elterjedésének veszélye” – érvelt a pártelnök.

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében az USR hajlandó támogatni a parlamentben bizonyos korlátozó intézkedéseket, de a választások esetleges elhalasztását is – mondta még Barna.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük