Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban ismételten kéri a miniszterelnököt, hogy vonja vissza Rovana Plumb uniós biztosi jelölését

Orban ismételten kéri a miniszterelnököt, hogy vonja vissza Rovana Plumb uniós biztosi jelölését Románia

Ismét felhívást intézett Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy vonja vissza Rovana Plumb jelölését az uniós biztosi tisztségre.

Hirdetés
Hirdetés

A PNL végrehajtó bizottságának keddi ülése után Orban megismételte a miniszterelnökhöz intézett felhívását, arra hivatkozva, hogy Dăncilă illegálisan, a 373-as törvény figyelmen kívül hagyásával nevesítette Rovana Plumbot a tisztségre. „Egy olyan jelöltről van szó, akinek esélye sincs megszerezni a szakbizottság szavazatait, ez mindenki számára világos, aki egy kicsit is ismeri az Európai Parlament politikai csoportjainak nézőpontját, és főleg az EU-ban és az Európai Parlamentben uralkodó, feddhetetlenségre és szakértelemre vonatkozó elvárásokat, amelyeknek eleget kell tenni ahhoz, hogy jóváhagyják az uniós biztosi jelölést. A tizenkettedik órában vagyunk, még elejét vehetjük annak a szégyennek, hogy a román biztosjelöltet elutasítja az Európai Parlament” – mondta a PNL elnöke.

Hozzátette, amennyiben Plumb jelölését az EP elutasítja, Viorica Dăncilă miniszterelnököt fogja terhelni a felelősség a kudarcért.

FRISSÍTÉS: Az USR kéri Rovana Plumb azonnali parlamenti meghallgatását

Az uniós biztosi tisztségre javasolt Rovana Plumb azonnali parlamenti meghallgatását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

Az USR sérelmezi, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök csak múlt pénteken értesítette a parlamentet arról, hogy Rovana Plumbot javasolja az Európai Bizottságba, holott „az egész sajtó megírta, hogy tájékoztatás és meghallgatás hiányában a javaslat nem legális.”

Kedden Iulian Bulai, az USR képviselője kérte az európai ügyekkel foglalkozó szakbizottságban, hogy tegyenek meg mindent a törvényesség betartása érdekében. Az USR kedden a házbizottságban hivatalosan is kérni fogja a kormány által javasolt biztosjelölt mielőbbi parlamenti meghallgatását.

Iulian Bulai szerint Rovana Plumb soha nem lehetne biztosjelölt egy működő demokráciában, és az USR mindent meg fog tenni annak megakadályozására, hogy Plumb képviselje Romániát az Európai Bizottságban. A szállításügyi biztosi titulusra javasolt Rovana Plumbot jövő szerdán hallgatják meg az Európai Parlamentben, és még ezt megelőzően be kell ütemezni meghallgatását a román parlament szakbizottságai előtt – érvel az USR.

A héten döntenek a bizalmatlansági indítvány benyújtásáról

A hét folyamán lezárulnak a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos megbeszélések, és a dokumentum benyújtásának dátumáról is döntenek – nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„A Dăncilă-kormány napjai meg vannak számolva. A bizalmatlansági indítvány célegyenesbe kerül” – nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülését követően.

A pártelnök tervei szerint a hét első napjaiban lezárják a csoportos és egyéni tárgyalásokat a törvényhozókkal, összegyűjtik a szükséges aláírásokat, majd megszabják a bizalmatlansági indítvány benyújtásának dátumát.

A kezdeményezőknek az a célja, hogy 233 támogató aláírás gyűljön össze, ehhez a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) parlamenti képviselőire is számítanak. „Számításaink szerint van okunk optimizmusra” – jelentette ki Ludovic Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük