Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megvonják a mezőgazdasági támogatásokat a tarlót felgyújtó gazdáktól

Megvonják a mezőgazdasági támogatásokat a tarlót felgyújtó gazdáktól Románia

Nem kapnak mezőgazdasági támogatásokat azok a gazdák, akik felgyújtják területükön a száraz növényzetet – jelentette ki Adrian-Ionuţ Chesnoiu mezőgazdasági miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter pénteken Besztercére látogatott, ahol arról számolt be, hogy legutóbbi repülőutazása során szembesült a tarlóégetés elterjedt jelenségével. Ezt követően döntött úgy, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel közösen indítványozni fogja a vonatkozó törvény módosítását, a tarlóégetésért járó szankciók szigorítását. Akik ugyanis a száraz növényzet felgyújtásával próbálják megtisztítani a területet, ártanak a biológiai sokféleségnek, és megsértik a jó mezőgazdasági és ökológiai állapotról szóló rendeletekben (GAEK) meghatározott szabályokat.

„Azok, akikről kiderül, hogy szándékosan gyújtották fel a tarlót, el fogják veszíteni az adott évre szóló támogatásukat” – jelentette ki.

Chesnoiu hozzátette, akinek mezőgazdasági területe van, amelyre uniós támogatást igényel, annak kötelessége vigyázni is a területre, és ha égni látja, akkor feljelentést kell tennie a rendőrségen. Azt is megjegyezte, nem tartja hihetőnek, hogy egy gazda területét más személy gyújtja fel, rossz szándéktól vezérelve.

A mezőgazdasági miniszter figyelmeztette a termesztőket, hogy a vegetációégetéssel fontos tápanyagokat tesznek tönkre a földben, és leendő évek termését veszélyeztetik. „Először még azt hiszik, hogy jól oldották meg a gyomirtás problémáját, nem kellett gyomirtót használniuk, de valójában ártanak maguknak, mert elveszítik a támogatást, és még a leendő termésnek is rosszat tesznek” – mondta a tarlóégetőkről Chesnoiu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük