Felhívás!

Jóváhagyta a kormány az országos egészségügyi programokat

Jóváhagyta a kormány az országos egészségügyi programokat Románia

Az országos egészségügyi programokat jóváhagyó határozatot fogadott el pénteki ülésén a kormány. Ezekből tizenhármat az egészségügyi minisztérium, tizenötöt az országos egészségbiztosítási pénztár fog finanszírozni és koordinálni – közölte Adriana Pistol egészségügyi államtitkár.

Pistol tájékoztatása szerint új országos program indul a krónikus betegségek kiszűrésére.

Ugyanakkor a PET-CT program révén nemcsak az onkológiai vagy hematológiai betegek, hanem más bántalmakban szenvedők számára is elérhetővé válik a két technikát egyesítő vizsgálat. Két alegységre bontják az endokrin betegségekkel kapcsolatos országos programot, az egyik a csontritkulásban szenvedő betegek kezelését, a másik a jódhiány vagy rosszindulatú daganat miatt kialakult golyva kezelését szolgálja majd.

A lakossági szűrőprogram magában foglalja majd a méhnyakrákszűrést, az emlőrákszűrést, a vastagbélrákszűrést és a krónikus B, C és D típusú hepatitisz szűrését célzó alprogramokat. Ezeket kísérleti jelleggel, vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozzák.

Az országos egészségügyi programok idei költségvetése 5.952.000.000 lej, a kötelezettségvállalási előirányzatok pedig 8.592.881.000 lejt tesznek ki.

A páciens otthonában is nyújthatnak ezentúl egészségügyi szolgáltatásokat a családorvosok

Adriana Pistol ugyanakkor közölte, a páciens otthonában is nyújthatnak majd egészségügyi szolgáltatásokat a családorvosok. Az erről rendelkező kormányhatározatot pénteken fogadta el a kabinet.

A kormányhatározat az egészségügyi szolgáltatások és orvosi ellátás kereteit szabályozó 2021/696-os határozatot módosítja. Az új jogszabály értelmében a családorvosok nemcsak a rendelőben, hanem a páciens otthonában vagy tartózkodási helyén, munkaidőn kívül is nyújthatnak egészségügyi szolgáltatásokat.

A jogszabály ugyanakkor lehetővé teszi a munkaidő maximum heti 17,5 órával történő meghosszabbítását paraklinikai szakorvosok esetében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.