Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtámadta az államfő az alkotmánybíróságon a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást

Megtámadta az államfő az alkotmánybíróságon a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást Románia

Megtámadta Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény azon módosítását, amely megtiltja a genderelmélet oktatását az iskolákban.

Hirdetés
Hirdetés

A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító javaslat szerint valamennyi oktatási intézményben és az iskolán kívüli tevékenységeken is tilos a genderelmélet tanítása.

Iohannis elnök szerint a törvény szembemegy a jogállamra és a hatalmi ágak szétválasztásának elvére vonatkozó alkotmányi előírásokkal, ugyanakkor sérti a lelkiismereti szabadságot, amelyet szintén szavatol az alaptörvény. Azáltal, hogy a parlament törvénnyel megszabja, milyen tevékenységek, elméletek, vélemények képezhetik iskolai foglalkozások tárgyát, megsérti az egyén lelkiismereti szabadságát, jelen törvényi rendelkezés ugyanis korlátozza a gondolkodás- és véleményszabadságot – érvel Iohannis. „Az oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie az eszmékre, véleményekre, értékekre, az államnak tartózkodnia kell az olyan törvények elfogadásától, amelyek a polgárok, jelen esetben a szülők meggyőződésével szembeni tiszteletlenségről árulkodhatnak” – teszi hozzá.

Az államfő szerint ugyanakkor a törvény sérti a polgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, az egyetemi autonómia elvét, valamint az alkotmány szólásszabadságra és a cenzúra betiltására vonatkozó cikkelyeiben előírtakat, ugyanakkor nélkülözi az objektív és észszerű indoklást.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások