Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtámadta az alkotmánybíróságon az USR az ügyvédi tevékenységről szóló törvény módosítását

Megtámadta az alkotmánybíróságon az USR az ügyvédi tevékenységről szóló törvény módosítását Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) csütörtökön megtámadta az alkotmánybíróságon az ügyvédi tevékenységről szóló törvényt módosító tervezetet, amelyet szeptember végén fogadott el döntő házként a képviselőház.

Az ellenzéki párt szerint a módosítások lehetővé teszik, hogy a súlyos bűncselekményekért – többek között testi sértésért, családon belüli erőszakért, zsarolásért, fenyegetésért, kábítószer-kereskedelemért – elítélt személyek is ügyvédek lehessenek, vagy ezen a területen dolgozhassanak tovább.

Az USR kifogásolja, hogy a tervezet csak néhány olyan bűncselekményt sorol fel, amelyek elkövetői nem jogosultak ügyvédi tevékenység folytatására. ‘Ez azt jelenti, hogy minden más bűncselekmény megengedett az ügyvédi szakmában. Ennél szégyenletesebb szöveg aligha képzelhető el, ezért az alkotmánybírósághoz fordultunk’ – olvasható a közleményükben.

Az ellenzéki párt szerint a törvénymódosító tervezet homályos és pontatlan előírásokat tartalmaz, így sérti a jogbiztonság és a jogszabályok egyértelműségének elvét.

A képviselőházban szeptember 27-én elfogadott tervezet szerint nem lehetnek ügyvédek azok, akiket jogerősen legalább egyéves szabadságvesztésre ítéltek élet, vagyon, igazságszolgáltatás, nemzetbiztoság és emberiesség elleni szándékos bűncselekmények, hamisítás, korrupció, hivatali bűncselekmények és a társadalmi együttélés szabályait sértő szándékos bűncselekmények miatt. 

forrás: Agerpres

fotó: ccr.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 14., 16:26
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Apropo pereskedes.Olvasom a sajtoban hogy a hargitai Sanitas beperelte az udvarhelyi korhazat az udulesi jegyekert, a végleges dontes alapjan az alkalmazottak 2018 es 2020 kozotti idoszakra megkapjak a jegyek ellenerteket. Varom a kovasznai Sanitas lepeseit ilyen ugyben, mivel hogy ezek a jegyek Kezdivasarhelyen ( s lehet hogy mas helyen is ) csak ,, egyeseknek ,, jar. Nagy csend van mifelenk!!