Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: átlagban 12 százalékkal emelték idén a bruttó béreket a magánvállalatok

Felmérés: átlagban 12 százalékkal emelték idén a bruttó béreket a magánvállalatok Gazdaság

Átlagban 12 százalékkal nőttek ebben az évben a bruttó bérek a magánvállalatoknál – derül ki a PwC Románia csütörtökön közzétett felméréséből. Ez az elmúlt 15 év legnagyobb fizetésemelése a privát szektorban, amellyel a cégek a rekord méretű inflációt próbálják ellensúlyozni.

A pénzügyi tanácsadói cég adatai szerint jövőre a magánvállalatok a bruttó fizetések 9,3 százalékos növekedésével számolnak.

A felmérés szerint a biztosítási ágazatban volt a legmagasabb, mintegy 18 százalékos az átlagos bérnövekedés, ezt követte a kiskereskedelem 16,6, a szolgáltató központok 11, a gyógyszeripar 10,5, a bankok 10,5, a technológiai ágazat 9,3 és az ipar 6,6 százalékkal.

A legmagasabb átlagkereset továbbra is a technológiai ágazatban van, amelyet sorrendben a lízingszektor, a szolgáltató központok, az ipar, a bankszektor, a gyógyszeripar, a biztosítás és a kiskereskedelem követ. A legjobban fizetett alkalmazottak a 44 és 54 közöttiek, de nem sokkal kisebb a 26-43 éves korosztály bére sem.

A felmérés a nemek közötti bérszakadékra is rávilágít: a magánszférában alkalmazott férfiak átlagban 23 százalékkal többet keresnek a nőknél, ami azt jelenti, hogy a nők még mindig inkább az alacsonyabb fizetésű munkakörökben dolgoznak.

A jól teljesítő és nagy szakmai tapasztalatú alkalmazottak fizetése ugyanakkor 8-15 százalékkal nagyobb a munkatársaikénál.

A PwC Románia a felmérésben több mint 180 ipari, banki, gyógyszeripari, kiskereskedelmi, IT&C, biztosítási és lízingcéget kérdezett az alkalmazottak bérezéséről. 

forrás: Agerpres

fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük