Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban is támadja az RMDSZ-t a magyar szimbólumokról hozott határozat miatt

Ludovic Orban is támadja az RMDSZ-t a magyar szimbólumokról hozott határozat miatt Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozottan felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmány és a hatályos törvények előírásait – nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban pártelnök, elutasítva ugyanakkor Traian Băsescu bírálatát, amelyet a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőinek a hétvégi RMDSZ-kongresszuson való részvétele kapcsán fogalmazott meg a volt államfő.

Az RMDSZ kongresszusa szombaton olyan határozatot fogadott el, miszerint a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar himnuszt. Másnap Traian Băsescu gyávasággal vádolta meg a PNL-nek és az USR-nek a kongresszuson jelen levő képviselőit, amiért nem hívták fel a figyelmet az eseményen elhangzott ‘elfogadhatatlan’ túlkapásokra.

Hirdetés
Hirdetés

Erre reagálva Orban hétfőn leszögezte, Băsescu félretájékoztat, mert a szóban forgó határozatot nem a kongresszus első napján fogadták el, amikorra a parlamenti pártok képviselőit is meghívták az eseményre, hanem másnap. Hozzátette, a PNL álláspontja ismert e tekintetben, hiszen az alakulat mindig a törvénybe foglalt anyelvhasználati küszöb ellen szavazott, mint ahogy a március 15-ét nemzeti ünneppé nyilvánító kezdeményezést vagy a marosvásárhelyi római katolikus iskola megalapításáról szóló törvényt sem támogatta. „A PNL ezúttal is határozottan felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania Románia Alkotmányát és a hatályos törvényeket, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárokat képviselőjeként élen kell járnia az alkotmány és a törvények betartása terén, és nem szabad a román nemzeti jelképeken kívül más jelképeket használnia” – fogalmazott Orban.

A liberális pártelnök szerint az RMDSZ határozata túllép az alkotmány szabta kereteken. „A romániai nemzeti kisebbségek olyan jogokat élveznek, amelyekre más európai országokban nincs példa. Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak betartása tekintetében” – nyomatékosította Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások