Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lezárta a főügyészség az AUR holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt indított kivizsgálást

Lezárta a főügyészség az AUR holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt indított kivizsgálást Románia

Lezárta a főügyészség azt a kivizsgálást, amelyet januárban indított a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt.

Hirdetés
Hirdetés

A vádhatóság közölte az Agerpres hírügynökség megkeresésére, hogy az iratcsomót április 18-án zárta le, azzal az indoklással, hogy „a tényállás nem áll fenn”.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt állította egy január 3-án kiadott közleményében, hogy a romániai oktatás minőségének „szisztematikus aláaknázása” folyik évek óta azáltal, hogy olyan „mellékes témákat” nyilvánítanak külön tantárgynak, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani. Példaként a szexuális nevelést és a holokauszt történetét említette a párt. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, a román nyelv és irodalomnak, a román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak – tette hozzá az AUR.

A közleményre egy nappal később reagált David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete. Saranga hevesen elítélte a „sértő hozzáállást és kijelentéseket” egyes politikusok részéről, akik a holokauszt során történt népirtást „mellékes témának” tekintik.

A főügyészség január 6-án indított in rem, vagyis a bűncselekmény fennállását vizsgáló eljárást az ügyben. A vádhatóság akkor közölte, hogy a dossziét a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet 6. cikke alapján nyitották, amely kimondja, hogy a holokauszt vagy hatásainak nyilvános tagadása, helyeslése, igazolása vagy minimalizálása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

A főügyészség április 18-án zárta le ezt az ügyet, azzal az indoklással, hogy nem történt bűncselekmény.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 10., 21:01
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Csak hogy tudja mindenki, hogy ki a gazda… Kötelező, értitek? Hanem börtön, értitek? Más senki nem számít, értitek? Senki a világon!