Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal szerveznek magyar színházi fesztivált Bukarestben

Első alkalommal szerveznek magyar színházi fesztivált Bukarestben Kultúra

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN), amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban – jelentették be kedden a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

A Bukfeszt június 8. és 12. között lesz a bukaresti belvárosi Odeon Színház nagytermében és stúdiójában.         

A Román Színházi Szövetség (UNITER) székhelyén megtartott sajtótájékoztatón Balázs Attila, a MASZÍN elnöke ismertette a 2016-ban alakult egyesületet, amely Erdélyben szokta megszervezni a Mafeszt elnevezésű seregszemlét, és nagy hangsúlyt fektet a színházak személyzetének továbbképzésére. A szövetségnek tagja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója elmondta: már két-három éve tervezték, hogy legyen az erdélyi színházaknak Bukarestben egy fesztiválja, de a koronavírus-járvány késleltette a létrejöttét. Kiemelte, hogy a Mafeszt inkább a szakmának szól, ezzel az új fesztivállal kilépnek egy más környezetbe, nyitni akarnak a szélesebb közönség felé.

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: ezzel a fesztivállal az a céljuk, hogy jobban megismerje őket a román színházi szakma és a közönség, de a Bukarestben élő magyarokat is meg akarják szólítani, hiszen nekik ritkán van alkalmuk magyar nyelvű előadásokat látni. Az MTI kérdésére elmondta: szeretnék, ha minden évben megszerveznék a seregszemlét, de ez annak sikerétől és a finanszírozási lehetőségektől függ.     Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója is azt emelte ki, hogy kihívást jelent számukra kilépni egy új környezetbe és Bukarestben népszerűsíteni társulataikat, előadásaikat.     

Aura Corbeanu, az UNITER alelnöke örömét fejezte ki, hogy a MASZÍN tagszínházai vállalták a fesztivál megszervezésének felelősségét, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal a fővárosi közönség jobban megismeri munkájukat.     

Dorina Lazar, a vendéglátó Odeon Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy jó együttműködésük van a Tomcsa Sándor Színházzal, az általa vezetett társulat mindig szívesen megy játszani Székelyudvarhelyre. Hozzátette, hogy az Odeon nyitott és érdekelt különböző színházi rendezvények befogadására, vendégül látására.     

A Bukfeszten a gyerekeknek lesz három előadás, így a nagyváradi Lilliput Társulat bemutatja a Sosevolt cirkusz című produkciót Bartal Kiss Rita rendezésében, a temesvári színház a Nagy Regina által jegyzett, A császár új ruhája című produkciót viszi színre, illetve a szatmári Brighella Bábtagozat a Szélszabadító című előadást játssza szintén Bartal Kiss Rita rendezésében.     Műsoron szerepel még a Nagyvárad Táncegyüttes Antigonéja, amelyet Györfi Csaba rendező jegyez, a temesváriak által színre vitt Az ember tragédiája Silviu Purcarete rendezésében, a nagyváradi színházban Botos Bálint által színpadra állított Az öngyilkos.

Láthatja a közönség a szatmári társulattal Szardar Tagirovszkij által színpadra állított Raszputyint, illetve Vladimir Anton román rendező két produkcióját, a Székelyudvarhelyen megrendezett Száll a kakukk fészkére című előadást, valamint a Csíkszeredában színpadra állított III. Richárdot.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások