Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Komolyabb incidensek nélkül ért véget a diaszpóra és ellenzék kormányellenes tüntetése

Komolyabb incidensek nélkül ért véget a diaszpóra és ellenzék kormányellenes tüntetése Románia

Nem voltak komolyabb incidensek a román diaszpóra és ellenzék szombati kormányellenes tüntetésén – közölte Georgian Enache, a román csendőrség szóvivője.

Hirdetés
Hirdetés

A rendfenntartók, akik – a futballstadionoknál alkalmazott módszer szerint – a térre érkező minden tüntetőt megmotoztak, mindössze két személynél találtak fegyverként használható eszközt, egy harmadiknál pedig petárdát.

A legtöbben napnyugta után, este kilenc óra körül gyűltek össze a kormányszékház előtti Victoria-téren, számukat az Agerpres hírügynökség húszezerre becsülte. Ez több mint egy nagyságrenddel elmarad a szervezők várakozásától, akik a térfoglalási engedély kiváltásakor negyedmillió tüntetővel számoltak.

A szabadságukra hazaérkezett, külföldön dolgozó román vendégmunkások a tavalyi, tömegoszlatással végződött kormányellenes demonstrációjuk évfordulóján vonultak szombaton a kormány székháza elé, a tüntetőkhöz a hazai jobbközép ellenzék hívei is csatlakoztak.

A tüntetők a tavalyi karhatalmi erőszak kitervelőinek és végrehajtóinak felelősségre vonását és a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormány távozását követelték. A résztvevők egyebek között „Bűnözők nélküli közéletet”, „A korrupció öl”, „Börtönbe veletek” feliratú táblákat emeltek a magasba, és az utóbbi évek ellenzéki megmozdulásairól ismert korrupcióellenes jelszavakat skandálták.

Mind a szervezők, mind a karhatalom viselkedéséből arra lehetett következtetni, hogy kerülni akarják az erőszakot. A szociáldemokrata főpolgármester jóindulatának jeleként tízezer ásványvizes palackot, négyezer liter ivóvizet küldött a szociális szolgálat tartalékaiból a rekkenő hőségben összesereglett tüntetőknek, a kormányszékház előtti Victoria téren pedig száz mobilvécét is elhelyeztek.

A téren mécseseket gyújtottak a caracali gyilkos tizenéves áldozatainak emlékére, akiknek a haláláért a közvélemény a hatóságokat tette felelőssé. A tömeg több ízben percekig skandálta a két hete elrabolt és meggyilkolt 15 éves Alexandra nevét, aki hiába kért segítséget a 112-es segélyhívón, a rendőrök nem vették komolyan, késve indultak keresésére, így életét nem sikerült megmenteni.

A hírtelevíziók által megszólaltatott, külföldön dolgozó vendégmunkások azt mondták, számukra sem érdektelen mi történik az országban, sikerül-e változtatni azokon a közállapotokon – a bürokrácián, korrupción – amelyek miatt külföldön keresték boldogulásukat. A mostani demonstráció hangadói azonban inkább a hazai ellenzékiek voltak, akik a szociáldemokrata kormány leváltását tartják a romániai intézményi reformok előfeltételének.

Több nagyvárosban is tüntettek

A fővárosi tüntetéssel párhuzamosan az ország több nagyvárosában zajlottak hasonló megmozdulások, többek között Nagyszebenben, Brassóban, Nagybányán, Marosvásárhelyen, Besztercén, Iaşiban, Konstancán, Galacon.

Nagyszebenben több mint 2.000 ember három órán keresztül menetelt a város nagy sugárútjain, PSD ellenes rigmusokat skandálva. A tüntetés incidensek nélkül zárult, tájékoztattak a csendőrség képviselői.

Iaşiban valamivel több mint ezer személy gyűlt össze az Unirii téren szervezett tüntetésre, amelyet a következő címmel hirdettek meg: „Nem felejtettük el, mit csináltatok tavaly nyáron”. Az emberek felvonultak a város főbb utcáin, és megálltak közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) székhelye és a prefektusi hivatal épülete előtt és kormányellenes rigmusosat skandáltak. A megmozdulás békésen zajlott.

Brassóban több mint kétszázan mentek ki az utcákra, de a felvonulás csendben zajlott. A csendőrség képviselői szerint itt sem történtek incidensek.

Nagybányán közel 100 ember ment ki tüntetni, többségük külföldön dolgozó román állampolgár, akik szabadágukat töltik itthon.

Konstancán néhány tucatnyian vonultak ki a prefektusi hivatal elé.

Besztercén körülbelül hatvanan mentek ki a Polgári Egyesület Besztercéért által szervezett megmozdulásra, a prefektúra épülete elé. Adrian Florin Chereji, az egyesület elnöke elmondta, csalódott, hogy ilyen kevesen jelentek meg a tüntetésen, emiatt a felvonulási útvonalat is lerövidítették.

Galacon a tüntetők valamivel többen voltak, mint ötvenen, Marosvásárhelyen pedig körülbelül negyvenen mentek ki az utcára.

A csendőrség köszönetét fejezi ki a szervezőknek

A bukaresti csendőrség Facebook-bejegyzésben fejezi ki köszönetét a szombati tüntetés szervezőinek, akik megértették, hogy csak akkor élhetnek biztonságban összes alkotmányos jogaikkal, ha betartják a törvényt.

„A nyilvános összejövetelek bejelentésével, és nyílt, becsületes és átlátható párbeszéddel sikerült közösen a legjobb intézkedéseket foganatosítanunk annak érdekében, hogy minden résztvevő biztonságban legyen” – fogalmaz a csendőrség a bejegyzésben.

A bejegyzés szerint a csendőrség mindenkor partnere lesz azoknak, akik betartják a törvényt.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük