Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kizárt tagjai közül négy törvényhozót a PSD, a bizalmatlansági indítvánnyal még kivárnak

Kizárt tagjai közül négy törvényhozót a PSD, a bizalmatlansági indítvánnyal még kivárnak Románia

Kizárta tagjai közül Roxana Paţurcă szenátort, valamint Adrian Todor, Cătălin Rădulescu és Dan Ciocan képviselőt a Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte a párt országos tanácsának keddi ülését követően Alfred Simonis, a PSD alsóházi frakcióvezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A döntést azzal indokolták, hogy a négy törvényhozó nem vett részt a parlament hétfői plenáris ülésén, amelyen – kvórumhiány miatt – nem került sor a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájára. A párt országos tanácsa „elfogadhatatlannak” tartotta a hiányzók által felhozott „kifogásokat”.

A beteget jelentő Carmen Dan volt belügyminiszter esetét vizsgálják, de – ha az indokokat nem találják megfelelőnek – őt is kizárják, mondta Simonis.

Az alkotmánybíróság döntésének közzétételéig nem tűzik napirendre a bizalmatlansági indítvány vitáját

A Szociáldemokrata Párt vezetősége úgy döntött, hogy az alkotmánybíróság döntésének közzétételéig nem tűzi napirendre a bizalmatlansági indítvány vitáját – közölte Alfred Simonis.

A PSD alsóházi frakcióvezetője szerint megvárják az alkotmánybíróság döntését, hogy ne merüljenek fel alkotmányossági problémák azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e tárgyalni rendes ülésszak alatt egy rendkívüli ülésszakban benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Úgy fogalmazott. „túl korai” arról beszélni, hogy a PSD egy új bizalmatlansági indítványt nyújtson be, hisz alig telt el egy nap az után, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bebizonyította, hogy az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ támogatásával többsége van a parlamentben.

Hétfőn kvórumhiány miatt elmaradt a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitája, miután a minimális 233 törvényhozó helyett 226-an jelentek meg a parlament erre a célra összehívott plenáris ülésén.

Érvénytelenítik a nyugdíjakat 26 százalékkal csökkentő cikkelyt

Érvénytelenítik a költségvetés-kiigazítására vonatkozó jogszabály parlamenti vitája során azt a cikkelyt, amely 26 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat, ugyanakkor indítványozzák, hogy a tanárok 500 eurós kockázati pótlékot kapjanak – közölte Alfred Simonis.

A PSD alsóházi frakciójának vezetője szerint a jogszabályt a szakbizottságokban és a plénumban egyaránt úgy fogadják el, hogy érvénytelenítik azt a cikkelyt, amely 26 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat.

Úgy véli: ezt követően a kormánynak semmiféle „kibúvója” nem marad, hogy ne alkalmazza a nyugdíjak 40 százalékos emelésére vonatkozó törvényt.

A frakcióvezető bejelentette: indítványozni fogják, hogy az egészségügyi személyzethez hasonlóan, a tanárok is 500 eurós kockázati pótlékban részesüljenek, hisz az iskola megkezdésével „a koronavírus-járvány elleni küzdelem első sorába kerülnek”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. szeptember 2., 11:23
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Mindjárt annyian lesznek „a koronavírus-járvány elleni küzdelem első sorában”, hogy az ország összes pénze erre megy el! Persze az nem számit, hogy közben nagy részük csak lógatja a munkahelyén vagy éppen otthon a f….át, és várja a „kockázati pótlékot” az amúgy sem elhanyagolható fizetés mellé!!! A magán szféra pedig csak dolgozzon, húzza az igát, mert valamiből elkell tartani a sok ingyen élőt!