Felhívás!

Lemondott a román rendőrség vezetője, miután fény derült alvilági vezetőkkel folytatott egyezkedésére

Lemondott a román rendőrség vezetője, miután fény derült alvilági vezetőkkel folytatott egyezkedésére Románia

Lemondott a román rendőrség éléről Liviu Vasilescu kedden, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy több magas rangú társával együtt augusztus 9-ére virradó éjszaka személyesen egyeztetett az úgynevezett Duduianu-klán tagjaival leszámolás áldozatául esett vezetőjük temetésének körülményeiről.

Vasilescu kijelentette: semmilyen törvénytelenséget nem követett el, jóhiszeműen járt el, lemondásával pedig a román rendőrség és belügyminisztérium elleni “sajtóhadjáratnak” akar véget vetni.

A Duduianu-klán vezetőjeként ismert Emi Pian augusztus 4-én hajnalban lett késelés áldozata, ezt követően a román fővárosban és környékén napokig nagy erőkkel járőrözött és számos igazoltatást végzett a rendőrség, hogy elejét vegye a további leszámolásoknak, és megelőzze az alvilági erőszak elharapózását.

A román média már akkor tág teret szentelt annak, hogy az áldozatot – a járványügyi előírásokat semmibe véve – otthon ravatalozták fel, s a környék három napra az alvilág drága autókkal és ékszerekkel kérkedő figuráinak zarándokhelyévé vált, a gyászolók tömegében pedig semmilyen egészségügyi óvintézkedést – maszkviselést, távolságtartást – nem tudtak, vagy nem is próbáltak betartatni a rend őrei.

Ilyen körülmények között szervezte meg Vasilescu az éjszakai találkozót egy közeli templomnál a Duduianu-klánnal, akiket – az egyik testvér, Elvis Pian szerint – arra próbált rávenni, hogy mielőbb vigyék ki a házból és temessék el a nappalijában napok óta felravatalozott halottat.

A bandavezér temetése után akkor lett országos botrány az ügyből, amikor az Adevărul című lap augusztus 25-én videofelvételt is közzétett a rendőrségi vezetők és a Duduianu-klán éjszakai egyezkedéséről. Azóta az újságírók Klaus Iohannis államfőtől is több ízben megkérdezték: normálisnak tartja-e, hogy a rendőrség legmagasabb rangú képviselői ilyen bizalmas viszonyban legyenek az alvilággal, és felmerült-e, hogy lemondásra szólítsa fel a belügyminisztert.

Az elnök azt mondta: nem tiszte kommentálni az ügyet, de magyarázatot kér a tárcavezetőtől.

Marcel Vela: ez a korrekt döntés

Helyesli Liviu Vasilescu országos rendőrparancsnok lemondását Marcel Vela belügyminiszter.

A belügyminisztérium közleményben tájékoztatott a tárcavezető álláspontjáról, mely szerint Liviu Vasilescu lemondása helyes döntés, és az intézmény imázsának és hitelességének megőrzését szolgálja.

“Ez a korrekt döntés, amelyben megegyeztünk, hogy ne romoljon és ne kérdőjeleződjön meg a Román Rendőrség megítélése és hitelessége. Az általunk folytatott megbeszélést követően beleegyezett abba, hogy visszavonul a főkapitányi posztról. Hozzátette, hogy folytatni kívánja rendőri munkáját, és tisztként látja el feladatait” – olvasható a belügyminisztériumi közleményben.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.