Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kijevbe látogatott Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu

Kijevbe látogatott Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu Románia

Kijevben tett hivatalos látogatást kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki az Ukrajnának nyújtott román támogatás bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte a román kormány sajtóirodája.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő, akit Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is elkísért, az ukrán főváros közelében található Borodjankát, és Irpinyt is felkereste. Ciucă leszögezte: Románia határozottan elítéli az Ukrajna elleni illegális, indokolatlan és ki nem provokált orosz inváziót, a civilek ellen elkövetett atrocitásokat, és a mérhetetlen pusztítást. Felidézte: Bukarest önkéntes anyagi támogatással járult hozzá ahhoz, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság szakértői kivizsgálhassák az Ukrajnában elkövetett bűncselekményeket és felelősségre vonják az elkövetőket.

A bukaresti közlemény szerint a román kormányfő kijevi vendéglátóinak beszámolt arról, hogy a háború kezdete óta 820 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, az országban maradóknak pedig Bukarest védelmet, munkavállalási lehetőséget, ingyenes szállítást, egészségügyi ellátást biztosít. Az országban kialakított humanitárius logisztikai központ 32 nemzetközi segélyszállítmány 163 teherautójának Ukrajnába juttatását szervezte meg.

A román küldöttség Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ruszlan Stefancsukkal, a kijevi parlament elnökével is találkozott. Megbeszéléseiken egyebek mellett az ukrán gabona- és élelmiszerexport új, Románián keresztül vezető útvonalainak bővítéséről tárgyaltak. Románia április 5-től kezdődően liberalizálta a közúti áruszállítást az ukrán fuvarozók számára és bővíti a konstancai kikötő áruforgalmi kapacitásait. A felek egyetértettek abban is, hogy új határátkelőhelyeket kell nyitni a két ország között.

Ciucă: Cîțu később látogat Kijevbe

Két ukrajnai látogatás is szervezés alatt állt ez elmúlt időszakban – közölte szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök, amikor arról kérdezték az újságírók, miért maradt ki Florin Cîţu szenátusi elnök a kedden Kijevbe látogatott romániai küldöttségből, miután korábban bejelentette, hogy Ukrajnába látogat.

A román kormányfő azzal magyarázta Cîţu hiányát, hogy „két külön látogatásról” van szó.

Mint mondta, a biztonsági intézkedések miatt korlátozzák a Kijevbe látogató delegációk tagjainak számát. Jómaga ukrán hivatali kollégájától kapott meghívást Kijevbe. A látogatás részleteiről diplomáciai úton, a külügyminisztérium közvetítésével állapodtak meg. Hozzávetőlegesen két héttel ezelőtt kezdődtek el az erről szóló egyeztetések, és biztonsági okokból nem közöltek részleteket előzetesen a látogatásról. Háborús övezetbe tett látogatások esetén mind a látogatók, mind az őket fogadók biztonsága megköveteli, hogy bizalmasan kezeljék az ilyen információkat – magyarázta.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük