Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két szakszervezet vezetői Székelyföld autonómia statútumának elutasítását kérik

Két szakszervezet vezetői Székelyföld autonómia statútumának elutasítását kérik Románia

Mircea Dogaru, a rendelkezési állományhoz tartozó katonai személyzet szakszervezeti vezetője, illetve Rodrigo Gabriel Maxim, a romániai vasúti szállítók szakszervezetének elnöke arra figyelmeztette hétfőn levélben a két parlamenti házelnököt, Marcel Ciolacut és Teodor Meleşcanut, hogy a Székelyföld autonomiájáról szóló törvénytervezet nyilvánvaló módon megszegi az alkotmányt és Románia NATO-, illetve és Európai Uniós csatlakozásakor tett vállalásait.

Hirdetés
Hirdetés

A két szakszervezeti bizalmi arra reagált, hogy 2019. december 18-án Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt, akik az RMDSZ színeiben nyertek képviselői mandátumot, benyújtottak a parlamentbe egy törvénytervezetet, amelyben jogi személyiséggel bíró autonóm régió státuszt kérnek Székelyföldnek.

A levél aláírói „aggodalommal” hívják fel a két házelnök figyelmét arra, hogy az autonómiastatútum „egészében” ellentmond az alkotmánynak és Románia NATO- és Európai Uniós csatlakozási feltételeinek.

A két szakszervezeti vezető szerint a statútum az alkotmány tizennyolc cikkelyét szegi meg, köztük az elsőt, amely Romániát „nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan” államként határozza meg, és a harmadikat, amelynek értelmében „közigazgatási szempontból Románia községekből, városokból és megyékből” áll.

Az aláírók felszólítják a két házelnököt, hogy „az etnikai szegregáció létrehozását célzó, esetleg fegyveres szecesszionista törekvés természetes elutasításán túl” további alkotmányos intézkedéseket is foganatosítson a két képviselő ellen.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük