Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: mozgósítani fogjuk a szavazókat az EP-választáson és a referendum való részvételre

Kelemen: mozgósítani fogjuk a szavazókat az EP-választáson és a referendum való részvételre Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy szavazótábora minél nagyobb számban vegyen részt úgy az európai parlamenti választáson, mint a referendumon – jelentette ki Kelemen Hunor, a formáció elnöke a Klaus Johannis államfővel tartott cotroceni-i megbeszélést követően.

Az RMDSZ vezetője kifejtette, a tíz évvel ezelőtti referendum tanulsága alapján mindent meg fognak tenni, hogy minél nagyobb számban mozgósítsák szavazóikat az EP-választáson, illetve a népszavazáson való részvételre. Hozzátette, egyelőre nem ismeretesek a referendumon megválaszolandó kérdések, de a szavazók előreláthatóan ellen fognak szegülni annak, hogy közkegyelemben részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői. „A második, sürgősségi rendeletekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban mi a Johannis javaslatánál radikálisabbak vagyunk, mert mi úgy gondoljuk, hogy ki kell iktatni Románia Alkotmányából a sürgősségi rendeletek intézményét. Abszolút semmilyen téren nincs szükség sürgősségi rendeletekre” – mondta Kelemen.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy vélekedett: a sürgősségi rendeletek károkat okoztak a társadalomnak, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a jogalkotási hatáskör átruházható lehessen a kormányra. Kivételt ez alól csak háborús helyzetek vagy katasztrófák képezhetnek, a parlamenti vakációk ideje alatt pedig az egyszerű rendeletek gyakorlatát kellene csak megtartani – tette hozzá.

A Johannis elnökkel folytatott megbeszélés során Kelemen szóba hozta Korond polgármesterének ügyét is, akire 80.000 eurós bírságot szabott ki a marosvásárhelyi ítélőtábla a hivatal homlokzatán megjelenített kétnyelvű szövegért. „Azt hiszem, ez az intézkedés teljesen aránytalan és igazságtalan úgy a polgármesterrel, mint a közösséggel szemben, de ugyanakkor a törvénnyel szemben is, amely megengedi a kétnyelvű feliratok használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

„Emiatt a közösségünkben nő az elégedetlenség, nő a feszültség, az igazságszolgáltatással szemben pedig a bizalmatlanság és ez nem jó. Ezekről a kérdésekről alapos vitára lenne szükség a társadalomban” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 12., 17:41
    ÉRTÉKELÉS: 4

    És mit fogtok igérni?! +100 lejt a minimálbérre?! Közköltség, kaja és pár turkis ruha után nincs pénz gyógyszerre, központi wc re!😄 Infrastruktura, oktatás, egészségügy zéró! Mit lehet igérni a szavazó bariknak?!😉