Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis a pártokkal való konzultáció első napja után: mindenki egyetértett a referendummal

Johannis a pártokkal való konzultáció első napja után: mindenki egyetértett a referendummal Románia

Mindenki, aki a mai napon részt vett a tanácskozáson, egyetértett a referendum megszervezésével, jelentette be Klaus Johannis államelnök csütörtök este, a parlamenti pártokkal való konzultációja első napjának végén.

„Ma délután a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek csoportjának képviselőit fogadtam. Az igazságszolgáltatás helyzetéről beszéltünk. A ma jelen levők mindannyian aggodalmukat fejezték ki az igazságszolgáltatás helyzete miatt. Egyenesen elmondtam nekik, hogy véleményem szerint a román állampolgároknak reagálniuk kell a Szociáldemokrata Párt (PSD) támadására az igazságszolgáltatás ellen, ami már több mint két éve tart, és ez a reakció természetesen a népszavazás. Mindenki egyetértett a referendum megszervezésével, mindenki egyetértett azzal, hogy arra kell bátorítani az embereket, vegyenek részt a népszavazáson. Ez örömmel tölt el” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén.

Hirdetés
Hirdetés

Megemlítette, várja a választ a parlamenttől a népszavazással kapcsolatos megkeresésére. Rámutatott, úgy gondolja, hogy minden román állampolgár, függetlenül attól, hogy melyik politikai alakulattal szimpatizál, egy olyan Romániát szeretne, amelyben az igazságszolgáltatás független és pártatlan.

„Megvitattam a küldöttségekkel azokat a témákat is, amelyeket a parlamentnek elküldtem. Mindenki egyetértett, hogy az igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről van szó (…) Mihelyt a parlament válaszol a megkeresésemre, megfogalmazom a kérdéseket a népszavazásra” – zárta beszédét az államelnök.

A PNL teljes erőből támogatja a referendumot

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az államelnök mellett áll és teljes erőből támogatja, hogy a referendum elérje a célját, jelentette ki Ludovic Orban liberális pártelnök csütörtökön, a Klaus Johannis államelnökkel való konzultáció után.

A PNL szerint az államelnök által kiírt népszavazás alapvető fontossággal bír a romániai társadalom jövőbeni fejlődését illetően. „Meg kell szűnnie a bűnözők ostromának az igazságszolgáltatás függetlensége ellen. Ki kell javítani mindazt a rosszat, amit a PSD-ALDE többség elkövetett az igazságszolgáltatás megfelelő működésének megakadályozására. A PNL az államelnök mellett áll és teljes erőből támogatja a referendum sikerét” – fejtette ki Orban.

Hozzátette, a liberálisok is felkérik a választókat, hogy voksukkal döntsék el: a korrupciót elkövetőket elítélik, nem pedig felmentik őket a parlamenti, vagy kormánytöbbség nyomására.

A liberális párt vezetője meggyőződését fejezte ki, hogy a román állampolgárok az államelnök oldalán állnak ebben az ügyben, és véleménye szerint sokan el fognak menni szavazni. Nyomatékosította még, hogy a törvény idevágó passzusa értelmében Johannis államelnök kampányolhat a referendum ügyében.

Az USR teljes mértékben és egyértelműen támogatja a népszavazást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) teljes mértékben és egyértelműen támogatja a népszavazást, jelentette ki csütörtökön, a Klaus Johannis államfővel való tanácskozás után Dan Barna pártelnök.

„Közvetítettem az államfőnek az USR azon álláspontját, hogy szükség van a referendumra. Az USR teljes mértékben és egyértelműen támogatja azt” – fejtette ki Barna.

Hozzáfűzte, a konzultáció keretében a „Bűntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezésről is beszéltek, amit az államelnök értékel, és gratulált nekik az alkotmánybíróságon elért eredményhez, mely következtében módosítani lehet az alkotmányt ezen a téren.

Hirdetés
Hirdetés

A PMP három további témakörben javasolt kérdéseket

A Népi Mozgalom Párt (PMP) azt javasolta Klaus Iohannis elnöknek, hogy az igazságügy kapcsán kiírandó referendumon egy kérdés vonatkozzék a parlamenti képviselők létszámának csökkentésére, vagy a speciális nyugdíjak eltörlésére, vagy pedig a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetésére – közölte Eugen Tomac.

A Népi Mozgalom Párt elnöke az államfővel folytatott cotroceni-i megbeszélést követően jónak minősítette a találkozót, és arról is beszámolt, hogy a PMP küldöttsége három javaslattal állt Johannis elé. „Mivel azt akarjuk, hogy ez a népszavazás sikeres legyen, a Iohannis által az igazságüggyel kapcsolatosan megfogalmazott kérdés mellett egy másik kérdést is feltennénk, amely a referendum után nem az alkotmány, hanem egy törvény azonnali módosítását eredményezné” – mondta Tomac.

Hozzátette, három témakört javasoltak az államfőnek megfontolásra: az egyik a törvényhozók számának 300-ra csökkentését célozná (100 szenátorra és 200 képviselőre), a másik a speciális nyugdíjak eltörlésére vonatkozna, a harmadik pedig azt javasolná, hogy ismét kétfordulósakká váljanak a polgármester-választások.

A nemzeti kisebbségek frakciója is támogatja a referendumot

A nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójában az általános tendencia a népszavazás támogatása, azonban vannak kivételek is, jelentette ki Varujan Pambuccian képviselő csütörtökön, az államelnökkel való konzultációt követően.

‘Mi kifejtettük, hogy a csoporton belül vannak különböző álláspontok, azaz vannak szervezetek, amelyek támogatják a referendum megszervezését, annak tematikáját, vannak olyanok, amelyek még nem foglaltak állást, és vannak olyan szervezetek is, amelyek nem támogatják. Azonban a támogatás az általános tendencia’ – mondta Pambuccian.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük