Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Juncker és Tusk üdvözölték Románia sikeres EU-elnökségét

Juncker és Tusk üdvözölték Románia sikeres EU-elnökségét Románia

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk, az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke gratulált pénteken Brüsszelben Klaus Johannis államfőnek azért, ahogyan Románia teljesítette az Európai Unió Tanácsának rotációs elnöki tisztségét.

Hirdetés
Hirdetés

„Le vagyok nyűgözve az elért eredményektől” – jelentette ki Juncker az európai csúcstalálkozó után Klaus Johannisszal és Donald Tuskkal együtt tartott sajtótájékoztatóján.

A sajtó kérdésére válaszolva Juncker azt mondta, hogy „nagy elvárásai” voltak Romániával szemben, mielőtt átvette volna az EU Tanácsának elnökségét, és hogy „nem csalódott”.

Tusk a maga során megköszönte Johannisnak Románia „sikeres” elnökségét.

„Az elmúlt 100 nap alatt 90 dossziét zártak le”, beleértve a határvédelmet, a károsanyag-kibocsátás csökkentést és a digitális Európát – mondta az Európai Tanács elnöke.

„Lenyűgöző” – tette hozzá Tusk, aki emlékeztetett az Európa napi nagyszebeni csúcstalálkozóra.

„Meglátogattunk egy hatalmas festménygyűjteményt is, és úgy éreztem, hogy a kultúra és a vendégszeretet révén Európa szívébe kerültünk. Néha ezek a dolgok fontosabbak, mint az uniós eljárások” – mondta Tusk.

Johannis: a román elnökség a vártnál sokkal jobb eredményeket ért el

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Romániának 90 dossziét sikerült lezárnia, jelentette ki Klaus Johannis államelnök pénteken, Brüsszelben, kiemelve, sokakat meglepett ez a dolog, mivel arra számítottak, hogy Románia mandátuma középszerű lesz.

„Nem tudom, ha beszélhetünk itt örökségről, hat hónap alatt nem tudsz örökséget hátrahagyni, azonban tudsz jó munkát végezni. (…) Mandátumunk kezdetén sokan arra számítottak, hogy középszerűek leszünk (…) A román elnökség 90 dossziét zárt le, (…) ez nem csupán megfeszített munkánkat, hanem munkánk minőségét is bizonyítja, mivel jó tárgyalóképességgel rendelkező partnerek vagyunk, így a román csapatnak sikerült valami váratlan dolgot véghezvinni. Ezért mondtam azt, hogy a román elnökség meglepetést okozott, mert sokkal jobb eredményeket ért el a vártnál. Ha ezt a dolgot örökségként határozhatjuk meg, kimondva, hogy Románia sokkal jobb, mint a róla alkotott vélemény, akkor úgy vélem, ez egy jó örökség” – válaszolta Johannis arra a kérdésre, hogy milyen örökséget hagy Románia maga mögött mandátuma után.

Az államfő felvázolta a román elnökség által elért eredményeket, említést téve a nagyszebeni EU-csúcsról is, ahol fontos döntések születtek. Az eredmények közül Johannis a banki uniót, a munkavállalás és a szociális jogok területén hozott jobbításokat, az egységes piac megerősítését, a szállítás környezetkímélőbbé tételét és a digitalizálás terén tett előrelépéseket említette meg.

„Ez úton szeretném megköszönni minden tagországnak és minden európai intézménynek a támogatást és építő jellegű hozzáállást, amely lehetővé tette Románia számára, hogy ilyen jelentős számú fontos jogalkotási dossziét zárjon le” – mondta Johannis.

Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy a klímaváltozást illető tárgyalások nem jutottak közös nevezőre a szén-dioxid kibocsátás nullára való visszaszorítását illetően, amely célkitűzésnek 2050-re kellene megvalósulnia.

Köszönetet mondott ugyanakkor Donald Tusk és Jean Claude-Juncker elnököknek Románia mandátumának értékeléséért.

„Nagyon fontos ez számunkra, tekintve, hogy ez volt az első elnöki mandátumunk” – fűzte hozzá Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 24., 17:18
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Az EU- elnökség a közös európai projektek megvalósításáról szól, amelyben a román diplomácia valóban jól teljesített, semmi köze belpolitikai ügyekhez. És aki progromról beszél, abban a boldog helyzetben van, hogy nem tudja, mi az. Nem jó játszani a szavakkal, komoly témákban.