Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosításnak

Johannis: maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosításnak Románia

Maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosító eljárásnak, a cél az, hogy egy korszerűsített alaptörvény szülessen, amely lehetővé teszi egy szilárd és hatékony állam felépítését, üzente Klaus Johannis államelnök vasárnap, Románia Alkotmányának napján.

Hirdetés
Hirdetés

Az alkotmány több mint egy alaptörvény, a demokrácia iránti elkötelezettséget jelenti, mutat rá az államfő az Államelnöki Hivatal által kiadott közlemény szerint.

„Az alkotmány ad értelmet a politikai közösségnek, szankcionálja félrecsúszásokat, korlátozza a hatalmat, megőrzi annak egyensúlyát” – mondja az államfő.

Az alaptörvény útmutató az állam intézményeinek számára egy felelős kormányzás és az állampolgári jogok és szabadságok biztosítása érdekében, üzeni még Johannis.

Orban: számításba kell vennünk az alkotmányos rendszer újraelemzését is

A változások, amelyeken a román társadalom az elmúlt 28 évben átment, nyilvánvalóvá tették, hogy szükség van az alkotmányos keret javítására is, üzente Ludovic Orban kormányfő vasárnap, Románia Alkotmányának napján.

„Ma 28 éve, 1991-ben fogadták el referendum nyomán az alkotmányt a román állampolgárok. (…) A változások, amelyeken a román társadalom azóta átment, nyilvánvalóvá tették, hogy szükség van a folyamatos alkalmazkodásra, az alkotmányos keret javítására is” – írta Orban a kormány közleménye értelmében.

A miniszterelnök azt állítja, hogy a törvény mindenkire egységesen érvényes és arról biztosította az állampolgárokat, hogy előtérbe fogja helyezni a törvény iránti tiszteletet.

Az állampolgárok érdekei prioritást kell élvezzenek, tiszteletben kell tartani ezeket, az emberekért, a haladásért és a közjóért kell dolgoznunk. A politikailag is megfelelő pillanatban számításba kell vennünk az alkotmányos rendszer és törvény újraelemzését is, hogy megerősíthessük a demokráciát, fűzte hozzá Orban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük