Felhívás!

Johannis: maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosításnak

Johannis: maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosításnak Románia

Maximális felelősséggel kell nekilátni bármiféle alkotmánymódosító eljárásnak, a cél az, hogy egy korszerűsített alaptörvény szülessen, amely lehetővé teszi egy szilárd és hatékony állam felépítését, üzente Klaus Johannis államelnök vasárnap, Románia Alkotmányának napján.

Az alkotmány több mint egy alaptörvény, a demokrácia iránti elkötelezettséget jelenti, mutat rá az államfő az Államelnöki Hivatal által kiadott közlemény szerint.

“Az alkotmány ad értelmet a politikai közösségnek, szankcionálja félrecsúszásokat, korlátozza a hatalmat, megőrzi annak egyensúlyát” – mondja az államfő.

Az alaptörvény útmutató az állam intézményeinek számára egy felelős kormányzás és az állampolgári jogok és szabadságok biztosítása érdekében, üzeni még Johannis.

Orban: számításba kell vennünk az alkotmányos rendszer újraelemzését is

A változások, amelyeken a román társadalom az elmúlt 28 évben átment, nyilvánvalóvá tették, hogy szükség van az alkotmányos keret javítására is, üzente Ludovic Orban kormányfő vasárnap, Románia Alkotmányának napján.

“Ma 28 éve, 1991-ben fogadták el referendum nyomán az alkotmányt a román állampolgárok. (…) A változások, amelyeken a román társadalom azóta átment, nyilvánvalóvá tették, hogy szükség van a folyamatos alkalmazkodásra, az alkotmányos keret javítására is” – írta Orban a kormány közleménye értelmében.

A miniszterelnök azt állítja, hogy a törvény mindenkire egységesen érvényes és arról biztosította az állampolgárokat, hogy előtérbe fogja helyezni a törvény iránti tiszteletet.

Az állampolgárok érdekei prioritást kell élvezzenek, tiszteletben kell tartani ezeket, az emberekért, a haladásért és a közjóért kell dolgoznunk. A politikailag is megfelelő pillanatban számításba kell vennünk az alkotmányos rendszer és törvény újraelemzését is, hogy megerősíthessük a demokráciát, fűzte hozzá Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.