Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megette a kiállítás 120 ezer dollárt érő banánját egy látogató

Megette a kiállítás 120 ezer dollárt érő banánját egy látogató Külföld

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt a kortárs képzőművészeti Art Basel Miamiban rendezett kiállításán, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.

Hirdetés
Hirdetés

A magát georgiai születésű New Yorkban élő képzőművésznek nevezett David Datuna Instagram oldalán közzétett videójában felfedte, hogy ő volt az elkövető, aki letépte a fehér falról a banánt és elfogyasztotta. „Performansz művészet, amelynek a címe Éhes művészet” – mondta, miközben lehúzta a gyümölcs héját és beleharapott.

„Köszönöm, nagyon finom” – tette hozzá.

A videón jól hallható a többi látogató kuncogása, amint a galéria egy ideges illetékese átkíséri őt egy másik terembe. „Nem semmisítette meg a műalkotást, a banán a gondolat” – mondta később Lucien Terra, a Perrotin Galéria illetékes igazgatója a Miami Herald napilapnak. „Datunát nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel” –tette hozzá.

A műalkotás értékét az eredetiség igazolásában adták meg – írta az újság. A banánt egyébként rendszeresen cserélik, amint rohad.

Datuna előadása után 15 perccel már új banánt ragasztottak a falra. Maurizio Cattelan egyik leghíresebb műve egy 18 karátos arany vécé, amelyet annak idején felajánlott az elnökké választott Donald Trumpnak.

Az öt-hatmillió dollár értékűre becsült műalkotás szeptemberben ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor ellopták az angliai Bleinheim-kastélyból.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 9., 14:02
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Végül ki fog derülni ,hogy nem is az ‘eredeti” banán volt kiragasztva…lehet majd az eredetitre is licitálni,amely egy atombiztos széfben van.Kikiáltási ára $ 1 ooo ooo .

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 8:12
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagy az isten állatkertje, egy falra ragasztott banán művészetnek számít és 120.000 dollárt ér. Várom amikor valamelyik művész a sarokba pottyant és a műalkotás licitje majd 200.000 dollártól indul.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mi hulye agyalagyult ember van ezen a foldon!Mi ebben a muveszet?Mire koltenek dollar milliokat mikor megannyi ember ehezik es hany allat koborol az utcan szamkivetetten.Talan akinek sok penze van erre fordithatna inkabb mintsem egy rothado bananra.Szornyu ,megall az ember esze,hogy mik vannak…..

 • User
  Dátum: 2019. december 13., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem az a hülye aki eladja,hanem az aki megveszi…de az biztos ,hogy nem dolgozott meg azért.a pénzért.Valamelyi olajorszag sejkje megsértödött a Rolls Royce -ra aztán renfelt egy tucatnyit hogy ganét hordasson bennük…