Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: a PNL és az USR-PLUS Szövetség alternatívát képezhet a jelenlegi kormányra

Johannis: a PNL és az USR-PLUS Szövetség alternatívát képezhet a jelenlegi kormányra Románia

Az EP-választások eredményeinek tükrében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS Szövetség együttműködve alternatívát képezhet a jelenlegi kormányzásra – szögezte le Klaus Johannis államelnök hétfőn, nyomatékosítva, hogy a vasárnapi választás eredménye a PSD-vel szembeni büntetőszavazásként is értékelendő.

Hirdetés
Hirdetés

„Megjegyzendő, hogy a PNL történelmi eredményt ért el, és én gratulálok ezért a pártnak. Az európai parlamenti választásokat a PNL nyerte, amely úton van afelé, hogy a legjelentősebb párttá váljon Romániában. Gratulálok a többi alakulatnak is az elért eredményekhez, az USR PLUS Szövetség kiváló eredménye azt mutatja, hogy Romániában ki lehet építeni egy komoly, hiteles alternatívát a jelenlegi, csődöt mondott többségre, és világosan kitűnik, hogy a romániaknak igényük van egy ilyen alternatívára. Ha a voksokat összeadjuk, azt látjuk, hogy a PNL az USR-PLUS Szövetséggel közösen leteheti egy olyan együttműködés alapjait, amely alternatívát jelenthet a jelenlegi becsődölt PSD-s kormányzásra. A PSD a lehető legsúlyosabb büntetést kapta katasztrófális kormányzásáért és az igazságszolgáltatás elleni folyamatos támadásaiért” – fejtette ki az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Johannis szerint a vasárnapi választás eredménye a PSD-vel szembeni büntetőszavazásként is értékelendő.

„A PSD joggal félt a románok voksától, azonban szerencsére nem tudta megakadályozni azt, bár nagy erőfeszítéseket tett a vasárnapi választások bojkottálására. Ebben a kontextusban örömmel vettem, hogy a PSD szavazótábora is megértette, hogy a párt vezetőinek igazságszolgáltatás elleni kampánya hibás, és voksoltak a referendumon. Senki nem áll és nem is állhat a törvény fölött. Ezt pedig nemcsak elfogadta mindenki, hanem meg is értette, emiatt tölt el örömmel a népszavazáson való részvétel. Senki nem használhatja a kormányt saját érdekeire, emiatt volt a PSD elleni büntetőszavazás” – mutatott rá az elnök.

Hozzáfűzte, Romániában „kezdenek jóra fordulni a dolgok”.

„Sajnos sok mindent meg kell javítanunk, amit a PSD két és fél év alatt tönkretett, és nemcsak az igazságszolgáltatás terén, hanem a gazdaság, egészségügy, oktatás terén is. Sok a dolgunk. Fogjunk hozzá!” – sommázta még Johannis.

Referendum: az európai, demokratikus Románia győzött

Több mint hatmillió román állampolgár válaszolt igennel a referendum kérdéseire, és ez azt jelenti, hogy az európai, demokratikus Románia győzött, amelyben a tolvajok és bűnözők a börtönben ülnek, nem az állam élén – jelentette Johannis.

‘Több mint 6 millió román állampolgár mondott igent a Románia jövője érdekében általam összehívott referendumon, és ezáltal kemény leckét adtak a populizmusnak, az Európa-ellenes és igazságszolgáltatás-ellenes diskurzusnak, amelyet a Szociáldemokrata Párt népszerűsített kampányában, de nem csak akkor. Tegnap az európai, demokratikus Románia győzött, amelyben a tolvajok és bűnözők a börtönben ülnek, nem az állam élén’ – mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

Johannis lenyűgözőnek nevezte az urnáknál való részvételi arányt, és úgy értékelte: ez annak bizonyítéka, hogy a romániai társadalom éretté vált, és rájött, mekkora súllyal bír szavazatuk.

Ugyanakkor bírálta a külföldön zajló szavazás megszervezését, ugyanis sok román állampolgár nem került sorra urnazárásig.

„Elfogadhatatlan, ahogy a hatóságok csúfot űztek a külföldön élő románokból. A román állampolgárokkal megalázóan járt el a kormány, amely képtelen felfogni, hogy az állampolgárok szolgálata lenne a kötelessége, nem pedig az állampolgárok ellen kellene fellépnie. Kérem a felelős hatóságokat, hogy a 2014-ben már megtörtént, és tegnap sajnálatos módon megismétlődött incidensek után sürgősen tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a külhoni románok normális körülmények között szavazhassanak, anélkül, hogy keserves órákon keresztül kellene sorban állniuk alkotmányos joguk – a szavazati jog – érvényesítése érdekében” – mondta Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 27., 21:39
    ÉRTÉKELÉS: 4

    PNL&USR 2 SOVÉN MAGYAR GYÜLÖLŐ PÁRT! ROSZ A ROSSZAL DE ROSSZABB NÉLKÜLE! GONDOLOK ÉN 1 ILIESCUTÓL FÜGGETLEN MEGÚJULT PSD BEN ÉS 1 ERŐS MAGYAR PÁRTBAN NEM FELTÉTLENÜL AZ UDMRBEN!!!